Audi в Женева постави ударението върху еко автомобилите (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 18.03.2019 9:00 /
  • 1355 /
  • 0
Audi в Женева постави ударението върху еко автомобилите (СНИМКИ/ВИДЕО)

На автосалона в Женева марката Audi заложи на екологично чисти автомобили. На щанда на марката има изложени нови електромобили и рlug-in хибриди.

За първи път пред публика е показан концептуалният електрически кросоувър Audi Q4 e-tron, а в Женева своят европейския дебют прави студията Audi e-tron GT.

На автосалона могат да се видят и четири нови хибридни версии на моделите Audi A6, A7, A8 и Q5, които ще се появят на пазара до края на 2020 година.

Компактният електрически кросоувър Audi Q4 e-tron concept дава предварителен поглед върху това как ще изглежда петият сериен електрически автомобил. Той е един предварителен поглед към серийната версия, която ще се произвежда от края на 2020 година като пети електрически модел на марката с четирите кръга. Новото Audi Q4 e-tron е със задвижване на четирите колела и разполага с много технологии за ефективност и рекорден автономен пробег за класа си.

Предната и задната ос се задвижват от по един електрически мотор, като няма механична връзка между осите. Вместо това електронният контрол осигурява прецизната координация на разпределението на въртящия момент за части от секундата. Това позволява на Q4 да постигне максимално сцепление при всякакви  метеорологични условия и върху всякаква повърхност.

Новото Audi Q4 e-tron concept е компактен четириместен кросоувър с дължина от 4,59 метра, чийто връзка с Audi e-tron е разпознаваема от пръв поглед. Два електрически мотора осигуряват системна мощност от 225 кВт за Audi Q4 e-tron concept. Електрическият мотор в задната част има мощност от 150 кВт и разполага с въртящ момент от 310 Нм, а предният мотор е съответно с мощност 75 кВт и въртящ момент от 150 Нм. Така общата системна мощност е 225 кВт.

Батерията интегрирана в подовата конструкция има капацитет от 82 кВтч, което осигурява на автомобила пробег от над 450 км, базирана на измерване по стандарта WLTP. Тя може да бъде зареждана с максимална мощност от 125 кВт, като по този начин са необходими не повече от 30 минути за да бъдат възстановени 80% от пълния капацитет.

Задвижването на концептуалния модел се осъществява с перманентно задвижване на четирите колела Quattro. Благодарение на отличното сцепление, автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 6,3 секунди, а максималната му скорост е електронно ограничена на 180 км/ч. Технологията на Q4 e-tron concept е базирана на модулната система за електрически автомобили (MEB) която ще се използва за електрическите автомобили от Volkswagen Group в бъдеще в средния сегмент.

Високоволтовата акумулаторна система е оптимално адаптирана към размерите на Audi Q4 e-tron и разположена между осите под формата на плосък, широк блок под отделението за пътници. Той тежи 510 кг. По този начин центърът на тежестта на Audi Q4 e-tron concept е на нивото на този на седан с конвенционално задвижване. Разпределението на теглото е перфектно балансирано в съотношение от почти 50:50.

Със своите размери – дължина 4,59 метра, широчина 1,90 метра и височина 1,61 метра, Audi Q4 e-tron concept заема позиция в горната третина на компактния клас. По този начин, на базата на заеманата площ върху пътя, електрическият кросоувър може да бъде определен като удобен за градско движение.

От гледна точка на интериора обаче, благодарение на голямото междуосие от 2,77 метра, той се позиционира един клас по-високо. Тъй като не съществува тунел за трансмисията и кардана, новото Audi Q4 e-tron concept предлага неподозирано пространство и комфорт, от гледна точка на мястото за краката в предната и задната част.

Зад волана е разположен дисплеят на виртуалния кокпит, изобразяващ важни елементи от информацията като скорост, ниво на заряд и навигационни данни. Големият Head-up дисплей с функция за разширена реалност е ново технологично решение. Той може да изобрази важна графична информация, като насочващи стрелки за завиване, директно проектирани по посока на погледа към пътя.

Контролните панели, проектирани като сензорни елементи върху спиците на волана, могат да влязат в действие за избора на често използвани функции. В средата, над централната конзола, на разположение е 12,3-инчов сензорен екран, чрез който функциите на автомобила и информационно-развлекателната система се изобразяват и управляват. Той е наклонен към водача в името на по-лесното използване.

Под него е разположена лента от бутони за управление на климатичната система. Тъй като не е нужно централната конзола да включва функционални елементи като лост за предавките или за ръчна спирачка, тя е конфигурирана като просторно място за съхранение на предмети в което е включено гнездо за зареждане на мобилен телефон.

Хоризонтална повърхност, облицована в качествени материали, помещава бутона за избор на режима на работа на задвижването и служи като преход към предната част на конзолата. В допълнение към конвенционалното място за предмети, вратите сега осигуряват възможността за помещаване на бутилки в специално формирана горна секция, където до тях има лесен достъп.

До 2025 година марката Audi ще предложи 12 автомобила с изцяло електрическо задвижване на най-важните пазари по света и една трета от продаваните модели ще са електрифицирани. Високопроходимите модели в гамата ще бъдат e-tron и e-tron Sportback, който ще направи своя дебют през 2019 г. На разположение ще е линия от модели с класическа модификация като Avant и Sportback.

Гамата ще покрива всеки важен пазарен сегмент, от компактния клас до луксозния. Своят европейски дебют на изложението в Женева прави динамичното концептуално купе Audi e-tron GT. Технологията на този автомобил е разработена съвместно с Porsche, но дизайнът и характерът на Audi e-tron GT concept са основани изцяло на ценностите и белезите на марката Audi. Проектът ще се превърне в сериен модел в края на 2020 година.

Своят официален дебют на автосалона в Женева отбелязват хибридните версии на моделите Audi A6, A7, A8 и Q5. Двете утвърдени на пазара plug-in версии на Audi A3 и Audi Q7 отново са на разположение на клиентите на марката с модернизирана технология през 2019 г.

В бъдеще основата за предлагане на модели с електрическо задвижване във всички пазарни сегменти от А до D, ще бъде изградена на общо четири технически платформи и моделни линии. Тясното сътрудничество с отделите за технологично развитие на останалите марки на групата ще засили синергичния ефект, необходим за създаване на богата електрическа гама в глобален мащаб./auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ