Alfa Romeo представи компактния и много стилен кросоувър Tonale СНИМКИ

  • 11.02.2022 9:50 /
  • 10098 /
  • 1
Alfa Romeo представи компактния и много стилен кросоувър Tonale СНИМКИ

Предлаганият от 2016 г., средноразмерен Stelvio досега беше единственият кросоувър в гамата на Alfa Romeo, но от сега нататък той има "по-малък брат" - компактния Tonale.

Тонале е името на планински проход в италианските Алпи с надморска височина 1883 м. Между другото, Стелвио също е проход, но по-впечатляващ - 2557 м.

Alfa Romeo Tonale е построен върху платформата FIAT Small-Wide 4x4, която се използва от 2014 г. насам за Jeep Renegade. Шасито е оборудвано с окачване тип McPherson с регулируема твърдост на амортисьорите, съотношение на теглото на моста 52/48 и електронно задвижване на спирачния педал (осигуряващо незабавна реакция на натиска).

Маркетолозите на Alfa Romeo описват целевия купувач на Tonale с няколко думи: млад и динамичен жител на столицата. 

Новият автомобил е с каросерия с пет врати, а екстериорът му следва стилистичните традиции на марката: приложени са типични за Alfa Romeo решения, които не са променяни от много години. На първо място, има ясно изразен двуобемен профил с "изпъкнала" предна част.

Второ, Т-образната композиция на сърцевидната радиаторна решетка и прилежащите към нея въздухоуловители и фарове.

Трето, отстрани има сложни, но ненатрапчиви релефи.  Масивната задна колона на каросерията, хоризонталните фарове и високата линия на страничните стъкла също заслужават внимание. 

Уникална Alfa Romeo 1900 е обявена за продажба СНИМКИ

Общата дължина, широчина и височина на серийния Tonale са съответно 4528, 1835 и 1604 мм, а междуосието е 2636 мм. Обемът на багажника е 500 литра. Размерът на модела е сравним с този на Audi Q3.

Гамата на новия кросоувър включва пет версии на двигателя: бензинов, турбодизелов, два "меки хибрида" и един с възможност за зареждане от външна мрежа.

И двата "меки хибрида" са с 1,5-литров бензинов двигател, седемстепенна роботизирана скоростна кутия с двоен съединител и 48-волтов стартер-генератор.

Мощността на агрегата в стандартната версия е 130 к.с., а в по-скъпия вариант - 160 к.с. Задвижването е предно, но има и режим на движение с изключен двигател, т.е. на чисто електрическа енергия (капацитет на батерията - 0,8 кВтч). Стартер-генераторът може да осигури мощност до 15 кВт (20 к.с.) за кратко време. 

Plug-in хибридът (PHEV) се състои от 1,3-литров бензинов турбомотор, отделен електромотор на задния мост и литиево-йонна батерия с капацитет 15,5 кВтч. Със задвижване на всички колела PHEV може да измине до 60 км с чисто електрическо захранване. Комбинираната мощност на plug-in хибрида е 275 к.с.

Дизеловата модификация е оборудвана с 1,6-литров двигател с мощност 130 к.с., който работи само с 6-степенна автоматична трансмисия и задвижване на предните колела.

Бензиновият двигател е оборудван с 2,0-литров двигател с мощност 256 к.с., 9-степенна автоматична трансмисия и задвижване на всички колела, а въртящият момент към задния мост се предава чрез класически карданен вал.

Бясна драг битка между Audi, BMW и Alfa Romeo ВИДЕО

Интересно е, че този вариант няма да се предлага в ЕС поради твърде строгите еко норми, но ще бъде наличен в САЩ, Близкия изток, Китай и някои други региони по света.

Интериорът на Tonale се отличава със сложна архитектура на арматурното табло, волан с три спици и седалки с голяма странична опора.

Цифровото табло е 12,5-инчово. Медийната система може да се управлява не само чрез сензорния екран, но и с глас или чрез приложение на смартфон. В стандартната версия мултимедийният дисплей е 10,25 инча.

Продажбите на Alfa Romeo Tonale в ЕС ще стартират през юни 2022 г., а цената ще започва от 30 хил. евро. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 


 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • FYB
    12.02.2022 6:34
    Колкото и да си падам по италианския дизайн, съмнителната надеждност и твърде високата цена ще докарат Алфа до съдбата на ФИАТ - да се чудиш кой го купува и защо? Става дума за продажби в САЩ.