Ако станете свидетел на инцидент с жертвите, за нищо на света не правете това

  • 24.07.2023 9:15 /
  • 8992 /
  • 1
Ако станете свидетел на инцидент с жертвите, за нищо на света не правете това

Ако станете свидетел на инцидент, в който има жертви, тогава трябва да запазите самообладание и да действате бързо и ясно.

Анестезиолог-реаниматор съветва да не се паникьосвате, да паркирате колата си на безопасно разстояние, да включите аварийните светлини и да поставите знак, предупреждаващ другите шофьори за опасността.

След това направете следните неща:

- Обадете се на линейка на Бърза помощ или на спешния телефон 112 и опишете ситуацията на диспечера възможно най-подробно. Той ще прецени най-добре как да се процедира занапред.

- Оставете телефонния си номер за бърза обратна връзка. Не напускайте мястото на инцидента, докато не пристигне линейката.

- Ако има възможност за пожар в колата, тогава жертвите трябва да бъдат евакуирани. Ако няма заплаха от пожар и човекът е заклещен в колата, тогава е по-добре да изчакате специалистите.

- Осигурете първа помощ, ако имате тези умения.

В същото време специалистът отбеляза, че има манипулации, които не могат да се направят с жертвите.

"Ако човек има травма на гръбначния стълб, в никакъв случай не трябва да бъде местен. Също така е забранено самостоятелно да се опитвате да наместите изкълчени крайници или счупени кости, да докосвате раната с ръце или предмети. Освен това не трябва да давате вода или лекарства за перорално приложение на жертва в безсъзнание", предупреди лекарят.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • много
    24.07.2023 23:57
    безполезно - най-добре изобщо не спирайте, ако ще следвате тези съвети. Ако можете да помогнете - помагате ! Какво значи да не наместваме кости, не всеки го може но аз мога и защо да не го направя ? А и кой луд дава вода на припаднал човек ?