Ако шофирате по този голям мост, ще умрете от страх ВИДЕО

  • 11.05.2020 8:30 /
  • 19566 /
  • 0
Ако шофирате по този голям мост, ще умрете от страх ВИДЕО

Представете си, че всеки ден карате по дълъг мост, издигащ се високо над широка и дълбока река. И никога не сте си мислили, че с моста може да се случи нещо. Но според закона на Мърфи („Всичко, което може да се обърка, се обърка“), всичко е възможно.

Страх от срутването на моста изпитаха стотици хора в провинция Гуангдонг в Китай - мостът, по който те преминаваха, започна да се издига и пада на вълни.

Виждайки това, служители по сигурността веднага затвориха съоръжението. 

Мостът във видеото е построен над река Кантон, която преди се е наричала Перла. Това е третата най-дълга река в Китай след река Яндзъ и Хуанхъ. Мостът над нея, построен през 1997 г., е с дължина около 3,62 километра и свързва местността Нанша в Гуанджоу с град Хумен.

Как стана така, че мостът изведнъж започна да се движи?

Инженерите проектират мостове, като правят допуски на огъване. Това е същият принцип, който се използва при изграждането на небостъргачи - те трябва да се огъват леко. Повечето дизайни имат определени допуски за вибрации, но всички те са сведени до минимум.

Що се отнася до окачените мостове, те са устойчиви на ветрове, благодарение на минималното съпротивление на въздушните потоци. Но в случая с моста в Гуандун, проблемът е дошъл от 1,2-метровите мантинели. 

Въздухът, който преминава под тях, създава вакуум и буквално дърпа моста нагоре, а след това, като се освободи излишното налягане, мостът тръгва надолу. И колкото по-силен е вятърът, толкова по-големи са колебанията.

За щастие, никой не е пострадал в резултат на „бурята” на моста. Вероятно сега мантинелите ще бъдат подменени с нови.

КОМЕНТИРАЙ