Ако колата ви прави тези 3 неща, значи трябва да я смените незабавно

  • 09.12.2021 9:40 /
  • 61657 /
  • 2
Ако колата ви прави тези 3 неща, значи трябва да я смените незабавно

Рано или късно идва момент, когато човек решава да смени личната си кола. Уви, не винаги е необходимо да предприемате такава стъпка само защото искате нещо „ново“. Автомобилът, както всеки друг механизъм, постепенно се влошава, пише Факти бг.

Ето защо е много важно да смените автомобила навреме, което, ако не го направите, в обозримо бъдеще ще се превърне в постоянен източник на проблеми. Ето и трите важни симптома, които ви казват, че е време да се отървете от колата.

Първи симптом: повишен разход на масло и гориво

Разбира се, този симптом може да се дължи на нещо по-елементарно, което да се оправи за малко пари и да ви помогне да се отървете от теча на масло, както и да върнете разхода на гориво към фабричните настройки. Въпреки това, ако тези два проблема се появят в комбинация - имайте едно на ум. Всяка следваща година ще става все по-трудно да оправите тези проблеми. Включително и по въпроса за финансовите инжекции, защото сумата за ремонт само ще се увеличава с всеки следващ сезон.

За да не се стига до скъпоструващи ремонти е необходимо е да се извършва постоянен мониторинг: да се следи колко гориво консумира колата на 100 км, а също така да се проверява текущото ниво на маслото поне веднъж седмично. Ако под дъното на колата се появят петна от масло, най-вероятно нещата са станали по-сериозни. Но преди да вземете окончателно решение, е по-добре да се консултирате със специалист.

Втори симптом: колата започва да се "разпада"

Може би най-красноречивият момент, показващ, че е време да се отървем от колата. За какво става дума? Всякакви дребни повреди, както механични, така и електронни. Можете да харчите пари за ремонт година, две, три. Въпреки това, в един момент, такова усилие ще престане да бъде рационално. Как разпознавате точния момент? Можете да се придържате към проста формула (важи за масовите автомобили в ценовия диапазон 5 000 - 10 000 лв.): ако харчите над 500 лева за ремонти на 10 хиляди километра пробег (в тези пари не влизат консумативи и периодична поддръжка), тогава най-вероятно колата трябва да бъде сменена.

Трети симптом: появява се ръжда

 

 

 

Основното, което трябва да знаете е, че ако колата започне да ръждясва, тогава ще бъде най-добре да я продадете, а не да я "кърпите". Въпреки че, разбира се, преди продажбата на автомобила, проблемните зони ще трябва да бъдат отремонтирани, поне чрез спиране на центровете на корозия. Ръждата е нещо, което може да бъде преодоляно, но много трудно. Във всеки случай, в един момент паричните инжекции за борба с ръждата ще надхвърлят всички разумни граници. Ремонтът на каросерия, уви, струва скъпо.

Но трябва да сте наясно и с още едно нещо. Продаването на ръждясал автомобил няма да е лесно. Ето защо е изключително важно да разпознаем корозивния процес в момента, когато той тепърва започва. След това ще трябва да направите труден избор: борба с ръждата или замяна. Важно е да запомните и разберете: корозията е естествено явление за по-голямата част от съвременните автомобили на възраст над 7 години. Потърсете ръжда във вдлъбнатината на резервното колело, по "роговете", в дренажните системи, в двигателното отделение, по ръбовете на багажника, по капаците, по арките на колелата и по праговете. Има ли я - сменяйте.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • РУМЕН
    09.12.2021 13:26
    КОЛАТА МИ РЪЖДЯСВА! ТОВА Е "МАЗДА 6" 2003г. СЛЕЗВАЩИЯТ КУПУВАЧ ЩЕ БЪДЕ ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ!
  • 123
    09.12.2021 13:28
    Купувам си кола за 2-3000лв, оправям й първоначално ходова част, окачване, кормилна система, консумативи - общо под 1000лв, карам я 4 - 5 години (50 - 60000км), като ако трябва доливам масло на 2 - 3000км, не я мисля изобщо, след която я хвърлям за скрап - 500лв. Никакви грижи и нерви.