5 фатални грешки, които шофьорите допускат през зимата

  • 24.01.2024 10:04 /
  • 6933 /
  • 0
5 фатални грешки, които шофьорите допускат през зимата

Експерти изброиха 5 неща, които не трябва да правите с колата си в студа. През зимния сезон собствениците на автомобили са принудени не само да променят стила си на шофиране, но и навиците си - трябва да стават по-рано, за да затоплят колата, например.

Експертите казаха какво абсолютно не трябва да правите с кола в студа.

Първо, строго е забранено да се използва вряща вода от каната за "размразяване". Горещата вода ще разтопи леда, но ще попадне върху уплътненията и ключалката на вратите.

В резултат на това боята може да бъде повредена, освен това уплътненията ще трябва да бъдат заменени.

На второ място, не трябва да въртите стартера дълго време, ако колата не стартира веднага. Възможно е при втория опит двигателят с вътрешно горене да "зацепи" и след това да стартира. Освен това е препоръчително да шофирате с ниски скорости през първите няколко минути.

Трето, не е нужно да загрявате двигателя дълго време до необходимата работна температура, понякога са достатъчни 3-5 минути и можете да седнете зад волана и да шофирате.

Четвърто, при температури под нулата не трябва да оставяте колата с празен резервоар за гориво. В него може да се образува конденз, в крайна сметка влагата ще замръзне и това в крайна сметка ще затрудни работата на горивната помпа.

Пето, при никакви обстоятелства колата не трябва да се мие при много ниски температури. Такова измиване ще доведе до замръзване, което може да има отрицателен ефект върху боята на каросерията. По-добре е да използвате закрита автомивка или да изчакате времето да се постопли.

 

КОМЕНТИРАЙ