10 погрешни автомита, в които интернет ни накара да вярваме

  • 19.10.2022 8:04 /
  • 5522 /
  • 0
10 погрешни автомита, в които интернет ни накара да вярваме

Благодарение на интернет днес бързо се разпространяват различни автомобилни митове, които често не отговарят на реалността. Това само усложнява работата на колата увеличавайки и без това високите разходи за нейния ремонт и поддръжка.

Ford Model T е първият сериен автомобил

Общоприето е, че масовото производство на автомобили се започва от Хенри Форд. Следователно първият сериен модел е Ford Model T.

Всъщност в началото на ХХ век тази кола става най-популярната и масово произвеждана. Въпреки това, първият сериен автомобил все още е Oldsmobile Curved Dash, който се произвежда от 1901 до 1907 г.

Хенри Форд просто е бил наблюдавал организацията на конвейера на този производител, в който сглобените автомобили се движели на колички из фабриката.

В резултат на това в завода на Ford е проектирана поточна линия, на която е сглобен модел T.

Електрическите автомобили се запалват по-често

В интернет можете да прочетете страховити истории за това как електрическите автомобили са избухали в пламъци заради батериите си.

Статистиката обаче показва, че такива автомобили не са по-опасни от колите с двигател с вътрешно горене. Независимо проучване позволи да се установи, че собствениците на хибриди и автомобили с газ са най-застрашени.

Такива автомобили често изгарят поради късо съединение на кабелите и запалване на гориво. Трябва само да се отбележи, че електрическите автомобили са по-трудни за гасене, така че всяко запалване на тях заплашва напълно да унищожи колата. 

Горивото с високо октаново число почиства двигателя

Собствениците на автомобили са сигурни, че високооктановото гориво почиства двигателя от въглеродни наслагвания. 

Всеки опитен механик обаче ще потвърди, че това е недоказан факт. Високооктановото гориво няма да почисти инжекторите или да премахне въглеродните отлагания от запалителните свещи и горивните камери.

За да разрешите такива проблеми, трябва да използвате специални автохимикали или да отворите двигателя и да извършите цялостен ремонт.

Зареждането на бензин рано сутрин спестява пари

Много собственици на автомобили вярват, че ако заредят сутрин, те пълнят резервоара с по-студено и плътно гориво. Резервоарите на бензиностанциите са разположени дълбоко под земята, така че бензинът и дизелът не се нагряват дори през летните жеги.

Горивата в бензиностанциите ще бъдат с еднаква температура денем и нощем.

По-добре да свалиш прозорците, отколкото да пуснеш климатика

Често собствениците на автомобили отварят прозорците в колата, докато изключват климатика. Много шофьори са сигурни, че по този начин могат да спестят от работата на автомобила, тъй като няма нужда да използват климатроник, който отнема част от мощността на двигателя. Това обаче води до влошаване на аеродинамиката. Съответно двигателят се нуждае от повече мощност и гориво, за да поддържа постоянна скорост.

SUV-овете са по-безопасни от седаните

Много хора смятат, че джиповете са най-безопасният вид транспорт. Въпреки това, ако погледнете данните от независими рейтинги, се оказва, че най-добрите показатели, напротив, са в малките коли.

Автомобилните производители днес инвестират много в безопасността. Това позволява дори на седаните и хечбековете да защитят добре водача и пътниците при пътнотранспортно произшествие.

Полицията по-често спира червените коли

Подсъзнателно червените коли привличат повече внимание. Ето защо мнозина смятат, че полицията най-често спира коли с този цвят. Скорошно проучване обаче показа, че служителите на реда се интересуват повече от белите коли.

Круиз контролът улеснява шофирането при дъжд

Темпоматът наистина прави дългите пътувания по магистрала по-лесни и по-приятни. Днес такива системи имат дори специален радар, който ви позволява да забавите колата, ако колата отпред е намалила.

При дъжд обаче круиз контролът не може да направи пътуванията по-лесни или по-безопасни. На мокри пътища може да възникне аквапланинг, което води до поднасяне и пътнотранспортни произшествия.

При такива трудни условия водачът все още трябва да изключи круиз контрола и да поеме контрола 

Старите коли са по-безопасни от новите

Шофьорите често си мислят, че в миналото за направата на автомобили е използвана дебела и здрава стомана. Днес те често спестяват от качеството на панелите на каросерията, така че такива автомобили не са толкова безопасни. Съвременната наука направи възможно разработването на леки и здрави сплави, които могат да издържат на значителни натоварвания при авария.

Много автомобили днес имат специални зони на смачкване, които осигуряват възможно най-голяма безопасност за водача и пътника при автомобилна катастрофа.

Включването на неутрална скоростна кутия спестява гориво

Често това погрешно схващане води до сериозни неизправности на автоматичните трансмисии, след което собствениците на автомобили се нуждаят от скъпи и сложни ремонти на автоматични трансмисии. Неутралния режим в такива трансмисии е предназначен само за теглене на колата на кабел, но не и за включване по време на шофиране. 

 

КОМЕНТИРАЙ