Какво е било движението по улиците на Сан Франциско през 1906 година ВИДЕО

  • 22.08.2022 9:12 /
  • 1059 /
  • 1
Какво е било движението по улиците на Сан Франциско през 1906 година ВИДЕО

Знаменитите въжени трамваи, множество автомобили, движещи се до омнибуси и други каруци с конна тяга, велосипеди, джентълмени и бягащи пред колите малчугани... изглежда, че във всеки един момент може да стане инцидент. 

Всичко е на ръба на хаоса - вероятно така може да се нарече това, което се случва във видеото. Youtube-каналът NASS, използвайки обширните архиви Prelinger Archives, състоящи се от уникални киноленти от началото на миналия век, разпространи видео с пътуване по улицата Market Street в Сан Франциско.

Записът е направен на 14 април 1906 година, четири дни преди земетресението и големите пожари в града, унищожили 80% от сградите. 

Кинокамерата е монтирана на преднидата на трамвай и снима пътуването между 8-а и 9-а улица на изток до знаменитата сграда на ферибота Ferry Building.

В новата си версия честотата на кадрите е увеличена до 60 в секунда, резолюцията е вдигната до HD, като също са увеличени контраста и яркостта.  

Заедно с работите по подобряването на качеството на клипа с помощта на компютърна графика, а също и добре подбраната звукова пътечка, картината се получава невероятно реалистична - макар и авторите да подчертават, че доста е добавено за атмосфера и не е исторически достоверно. 

Както и да е, гледаме видео, което наскоро навърши 116 години.

Движението е в дясната лента, но на практика всичките автомобили са с дясно разположен волан. Това би било доста неудобно при изпреварвания, ако те се изпълняваха както се изпълняват днес. Но ние не виждаме нищо подобно, защото автомобилите лавират по улицата почти както си искат, също така се движат и каруците, велосипедистите и пешеходците.

Относителен ред спазват само трамваите, а също и омнибусите, движещи се перпенидукулярно на трамваите. През целите 12 минути, които продължава видеото, има усещането, че още малко и ще стане някой инцидент. 

Ситуацията е спасена от това, че на практика никой не се движи с голяма скорост, всичките участници се придвижват със скоростта на пешеходец или малко по-бързо. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • невестулката
    22.08.2022 16:36
    Дайте филм от София,1906г.