Блогър показа как работи ДВГ с помощта на прозрачен цилиндър ВИДЕО

  • 11.07.2022 9:07 /
  • 14170 /
  • 1
Блогър показа как работи ДВГ с помощта на прозрачен цилиндър ВИДЕО

Благодарение на ютубъра Integzaa можем да хвърлим един поглед в горивните камери на четиритактовия двигател. Вижда се как буталото се движи в цилиндъра, а горивото се възпламенява.  

В клипа е използван малък настолен четиритактов едноцилиндров двигател M16 от Stirlingkit с обем 1,6 куб. см, разчетен за работа с бензин с октаново число 95. Той е изработен от мед и алуминий. Има система за запалване със захранване от батерия, задействана от магнит. 

За а погледне какво се случва вътре в цилиндъра, блогерът е изработил с помощта на 3Д полимерен принтер прозрачна версия на цилиндъра. Първият образец се получил доста мъгляв, но е потвърдил идеята, че пластмасовата част може да издържи на натоварването. След шлифоване и полировка цилиндърът е станал вече изцяло прозрачен. 

С помощта на камера за забавено снимане може леко да се визуализира изгарянето на работната смес в двигателя. Прозрачният цилиндър също показва някои неравности в работата: например, с бензин или метанол той работи правилно само при всеки втори работен такт. Проблемът се усложнява при работата със смес от нитрометанол: едва при всеки трети работен такт двигателят работи както трябва.

Трябва да се отбележи, че експериментът е доста облекчен от към научна гледна точка. Не се извършва никаква корекция на съотношението гориво въздух за различните видове гориво. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • slav
    16.07.2022 12:00
    Абе тва е оня Семерджиев.Преди да си татуира грозната муцуна.