Продава се беемвето на Щирлиц от легендарния филм СНИМКИ

  • 25.10.2019 10:20 /
  • 3608 /
  • 0
Продава се беемвето на Щирлиц от легендарния филм СНИМКИ

В Санкт Петербург, Русия е пуснат за продажба трофеен BMW-326, участвал във филма "Седемнадесет мига от пролетта". Средноразмерният седан от 1937 г. е оборудван с двигател и трансмисия от Волга-24, но фабричните резервни части са запазени и се предлагат в комплекта, съобщават световните издания.

Собственикът на колата информира в описанието, че автомобилът BMW със сериен номер 129 е мобилизиран в германската армия през 1941 г., от 1942 до 1944 г. седанът е бил на "служба" при обергруппенфюрера от СС и полицията, генерал-полковник Алфред Вюненберг. През март 1945 г. машината е взета като военен трофей близо до Берлин от съветските войски.

До 1956 г. беемвето е експлоатирано в Германия, а след това седанът продължава да служи в Беларуския военен окръг. През 1958 г. е издадена заповед за премахване на всички чужди автомобили от съветската армия и колата е прехвърлена в Мосфилм. В осмия епизод на филма „Седемнадесет мига от пролетта“ Щирлиц кара пастор Шлаг с това BMW-326, за да премине швейцарската граница.

Показаха уникалния арт автомобил BMW M1 на Анди Уорхол СНИМКИ

След успеха на филма, Андропов нарежда BMW 326 да бъде пратен в третия военен ремонтен завод. В предприятието на автомобила е „адаптирано“: шасито, двигателя и трансмисията са заменени с части от Волга, но „родните“ резервни части са запазени. През 90-те години BMW е закупено от Мосфилм и преминава в частни ръце.

Захвърлено на улицата BMW удивлява с тунинга си СНИМКИ

Общо 15 952 бройки са произведени от BMW 326. Настоящият собственик иска да получи за редкия автомобил 5,5 млн. рубли или около 75 хил. евро. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ