Феномен: Съветска Niva произведена за Канада през 1991 г., още движи като нова в САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 26.03.2019 11:00 /
  • 8122 /
  • 1
Феномен: Съветска Niva произведена за Канада през 1991 г., още движи като нова в САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Както е известно, Niva е най-популярният руски SUV в чужбина. Niva е доставяна и се доставя в много страни по света. През съветските времена Niva е била изнасяна в повече страни, отколкото сега.

Сред тези страни беше и Канада. А в Канада Niva е била търсена, защото е страхотен джип, който се е справял успешно с канадските снежни зими.

Niva за Канада беше малко по-различна от тази за вътрешния соцпазар. Канадските дилъри са преработвали малко съветските Niva за своя пазар. В канадските версии има шибидах и рейлинги, друга тапицерия в кабината, алуминиеви джанти и много други дреболии.

"Нива" тегли огромен ТИР като детско камионче (ВИДЕО)

Точно такава Niva от 1991 г., купена от Канада, си е докарал в САЩ, по-точно в Сиатъл, руски емигрант. Там му гостува негов приятел, автомобилен блогър, който споделя впечатленията си от почти 30-годишната джипка.

Първото нещо, което хваща окото ви е червената задна оптика. Задните червени сигнали се използват в САЩ. А на предните фарове има чистачки. Цялата кола е с оригиналната си боя, но на места има ръжда. Трябва да се отбележи обаче, че качеството на боядисване и изработката на каросерията на Niva за експорт на Запад е много високо. 

Мнозина искат такава LADA Questa, но...

 Канадската Niva е със стандартни алуминиеви джанти. Гумите са с по-назъбени грайфери. На покрива има рейлинги и шибидах, има и прагове.  Всичко това не се правено в СССР, а е инсталирано от дилъра в Канада. Всичко е перфектно запазено, въпреки че, че Niva е била експлоатирана в суровия канадски климат с много сняг и сол по пътищата. 

Корозията е избила по местата, където обикновено се намира на Niva - това е дъното на задната врата, място близо до ключалката на задната врата. Странно, но дъното на страничните врати не е ръждясало. Ръждата е налице, но е повърхностна.

Ето как изглежда най-скъпата Лада в света с характеристики на Bugatti (СНИМКИ/ВИДЕО)

Под предния капак откриваме обикновеният карбураторен двигател, 1.6-литра. Но все пак не толкова прост, а електронно контролиран карбуратор, чийто пулт е монтирана под предната пътническа седалка. Освен това, той е направен в СССР и то още през 1991 година. Дилърът е монтирал пък розетка за подгряване на двигателя.

Салонът също е различен. Дилърът инсталирал други капаци на вратите, тапицерия на седалките и други настилки. Всички останали елементи на кабината са запазени в отлично състояние и всичко функционират без забележки. Като цяло автомобилът е в такова състояние, в каквото много често не са скоро произведени коли./auto.blitz.bg

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • nqkoi
    28.03.2019 4:39
    Az sym se chudil na 2-3 godishi Pontiaci s ryzhda po onova vreme v Canada. Obache zimata tam e zhestoka.