Вижте дали автомобилен състезател може да се справи със спирането по-добре от ABS ВИДЕО

  • 06.08.2022 9:50 /
  • 821 /
  • 0
Вижте дали автомобилен състезател може да се справи със спирането по-добре от ABS ВИДЕО

Професионалният автомобилен състезател и автор на канала Driven Media в YouTube Скот Менсъл е решил да провери колко ефективни са съвременните електронни системи за безопасност и дали наистина помагат на водачите.

Спортистът си е задал въпроса дали един добър шофьор в аварийна ситуация може да спре автомобила по-бързо без електроника, отколкото с антиблокиращи спирачки. Състезателят е проверил теорията си с Mazda MX-5.

По време на обиколките със скорост около сто километра в час спирачният път на роудстъра с включена ABS е средно 34,7 метра. Отклонението е по-малко от един метър.

Първоначално аварийното спиране без ABS е поверено на обикновен водач. От петте опита най-добрият резултат е 39 метра. Всички останали надхвърлят 42 метра.

По този начин Mazda MX-5 с активирани електронни помощни средства спира средно с почти осем метра по-рано.

От първо лице: Вижте как Tesla ускорява до 350 км/ч за първи път ВИДЕО

Скот Менсъл е направил следващите пет опита. При първия спирачният път на автомобила е точно 40 метра.

При следващите опити състезателят подобрява резултата си, но най-доброто му постижение е спиране за 37,5 метра, което е с почти три метра по-лошо от средния резултат на автомобил с ABS. Оказва се, че дори професионалистите не могат да се сравняват с електрониката при аварийно спиране. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ