Toyota създаде първия спортен автомобил за дрифт с автопилот ВИДЕО

  • 04.02.2022 11:50 /
  • 286 /
  • 0
Toyota създаде първия спортен автомобил за дрифт с автопилот ВИДЕО

Японският автомобилен производител заявява, че всеки автомобил със система за автономно шофиране се нуждае от такива възможности, тъй като способността да работи добре при екстремни условия трябва да е задължителна за безпилотните автомобили. Движението в контролирано занасяне е чудесна възможност да се тества работата на автопилота.

Изследователският институт на Toyota (Toyota Research Institute, TRI) демонстрира дрифт на спортен автомобил със система за автономно управление на затворена писта.

Въпреки че "първият в света автономен дрифт" може да изглежда като рекламен трик, Toyota го приема много сериозно и вижда перспективи за създаването на по-безопасни системи за автономно шофиране.

Експерименталният спортен автомобил Toyota Supra съчетава множество усъвършенствани технологии, включително нелинеен TRI модел на инфузионно управление, за да управлява автомобила извън пределите на контрола.

Софтуерът на Toyota изчислява нова траектория на всеки 50 милисекунди, за да се плъзга елегантно по пистата.

"Целта на TRI е да използва усъвършенствани технологии, които допълват и подобряват хората, а не ги заместват, казва Авинаш Балачандран, старши мениджър на отдела за изследвания на шофирането, ориентирано към човека.

Вижте как автопилотът на Tesla спаси живота на водача ВИДЕО

- С този проект разширяваме областите, в които автомобилът запазва контрол, за да дадем на обикновените шофьори инстинктивните рефлекси на професионалните състезатели, така че да могат да се справят с най-сложните извънредни ситуации и да осигурят безопасността на хората на пътя."

Toyota си сътрудничи с Лабораторията за динамичен дизайн на Станфордския университет и специалистите по експлоатационни характеристики GReddy, а за участие в експеримента привлича професионалния дрифтър Кен Гуши.

Toyota твърди, че иска да предостави на всеки шофьор същото ниво на контрол на пътя, каквото притежава Гуши.

Toyota представи дългоочаквания нов флагмански всъдеход Sequoia ВИДЕО

За изпитанието е използвана специално настроена Supra с компютърно управление, дроселова клапа, превключване на съединителя, секвенциална трансмисия и индивидуално спиране на колелата.

Техническата част също е модифицирана по същия начин, както обикновено се прави за автомобилите от шампионата Formula Drift. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ