Защо трябва да проверяваме налягането на гумите

  • 29.05.2020 9:20 /
  • 2480 /
  • 0
Защо трябва да проверяваме налягането на гумите

Повечето хора рядко се сещат да проверят налягането в гумите си, освен ако те не са видимо омекнали. Но всъщност е добре тази проверка да се прави на сравнително кратки промеждутъци и всеки път преди по-дълго пътуване.

Дори да сте с нови и качествени гуми, с течение на времето въздухът излиза - и при контакта с неравности или бордюри, и при резки промени в температурите. Поддържането на препоръчителното налягане не само ще направи колата ви по-управляема и сигурна, но и може да ви спести значителна сума пари. 

Ето три от причините, заради които е добре да следите налягането на гумите:

1. По-добро управление - Колко важно е правилното налягане в гумите, си проличава най-добре в екстремни моменти - примерно рязка смяна на лентата или избягване на сблъсък с животно. Ако гумите са недостатъчно или прекалено напомпани, колата ви ще се държи непредсказуемо в критични ситуации. При мокра настилка пък прекалено меките гуми увеличават спирачния път и повишават риска от аквапланинг. 

2. По-дълъг живот - Ако налягането в гумите е по-ниско от препоръчителното, това води до деформации и до прегряване. Така животът им се намалява чувствително и се повишава рискът от повреди. При много горещо време обаче е добре налягането леко да се понижи. 

3. По-нисък разход - Ако гумите са твърде меки, това увеличава съпротивлението и съответно повишава разхода. Разликата е до няколко процента, което в рамките на една година може да ви струва една солидна сума. /auto.blitz.bg 

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ