Защо под капака на колата е закачен стикер "1,4%" и какво означава

  • 12.01.2020 9:50 /
  • 69235 /
  • 0
Защо под капака на колата е закачен стикер "1,4%" и какво означава

Под предния капак на автомобилите може да бъде забелязан доста странен стикер с обозначението "1.4%". В някои случаи цифрата може да е различна, но символът до числата винаги остава непроменен.

Много, особено начинаещите водачи, не знаят и дори не предполагат какво означава този стикер и защо е необходим.

Очевидно е, че стикерите под капака на двигателното отделение на колата с всевъзможни странни обозначения са прикрепени с причина. Ярък пример е стикерът „1,4%“, върху който е изобразен  и символът на предните светлини на автомобила.

Далеч не всеки шофьор знае за какво точно е нужно всичко това. Всъщност всичко е съвсем просто. Това е "подсказка" за настройката на фаровете с помощта на коректор за осветителните прибори.

Забележка: както може би се досещате, на стикерите на различните модели автомобили могат да бъдат указани различни стойности. По правило те варират от 1 до 1,5 процента. Тези числа зависят преди всичко от модела на осветителните прибори, както и от конструкцията на автомобила.

5 практични съвета за справяне със запотяването на прозорците в колата

Всеки водач рано или късно се сблъсква с факта, че фаровете не са достатъчно ефективни в тъмните часове на денонощието. Най-често се случва яркостта на фаровете да е достатъчна, но в същото време да няма необходима видимост.

Освен това ярките фарове в такава ситуация започват да заслепяват наближаващите водачи. Всичко това се случва поради неправилно зададени настройки на осветителните прибори.

Забележка: Понякога стикерите са заменени от щампи със същите стойности и значение върху пластмасови части под капака в двигателното отделение.

Кои са сигурните признаци, че е време да се сменя спирачната течност на колата

Как да разберем значението на указаните числа? Всички те ще съответстват само ако осветителното оборудване и нейният коректор в автомобила работят напълно изправно. Така например, при стойност 1,3% на разстояние от 1 метър лъчът светлина ще бъде спуснат с 13 мм.

Още един пример: при стойност 1,5% на разстояние 10 метра, горната граница на светлинния лъч ще бъде понижена с 15 см. Най-лесният начин за проверка на работата на коректора на осветителните устройства е през нощта, приближавайки се към стена и включване на фаровете. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

КОМЕНТИРАЙ