Нагледни признаци за това кога е време да смените акумулатора на колата си

  • 14.08.2020 8:50 /
  • 3612 /
  • 0
Нагледни признаци за това кога е време да смените акумулатора на колата си

Нищо не е вечно в нашия живот. И акумулаторът на автомобила си има определен период, през който може да функционира. Рано или късно батерията ще трябва да бъде сменена.

Ако не искате да изпаднете в неприятна ситуация, тогава трябва да можете да разпознаете момента, в който можете да кажете с пълна увереност, че е дошло времето за смяна. И така, какво трябва да знаете за момента на подмяна на акумулатора.

Като начало е хубаво да се знае колко дълго могат да изд по принцип. Максималният живот на експлоатация на батерията силно зависи от нейния модел. Обикновено акумулаторът с пластини служи от 6 до 7 години, а с абсорбиран електролит - 8 до 10 години. Оловно-киселинните AGM акумулатори са способни да работят и 12 години.

Защо под капака на колата е закачен стикер "1,4%" и какво означава

Сега за признаците за предстоящо излизане от строя на батерията. Първият и един от най-ярките признаци е затрудненото стартиране на двигателя на автомобила, дори и след незначителен престой.

Следващото е, когато има прекъсвания в работата на различни автомобилни системи, които консумират енергия. Така например, ако работата на аудио системата прекъсва при стартиране на колата, тогава определено нещата са лоши с батерията.

Тревожна "аларма" може да е и, когато индикаторът за батерията на приборния панел на автомобила не загасва веднага.

3 прости начина да спрете колата, ако спирачките откажат на пътя

Ако има съмнения относно качеството на работа на акумулатора, то тогава трябва да се обърне внимание на неговите клеми. Наличието на следи от окисляване върху тях с най-голяма вероятност показват, че отрицателният процес на пластините и електролита вече протича вътре.

И накрая, най-простият и сигурен знак, който показва, че акумулаторът трябва да се смени, е невъзможността да се стартира автомобила. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ