Кои са причините за "плаващите" обороти на двигателите на колите

 • 25.07.2020 9:50 /
 • 7227 /
 • 2
Кои са причините за "плаващите" обороти на двигателите на колите

Автомобилният двигател е най-важният агрегат в конструкцията на всеки автомобил. Поради сложността на конструкцията, рано или късно всеки мотор започва да се държи неправилно.

Много шофьори се сблъскват, наред с други неща, и с такъв проблем като "плаващите"обороти, така че вероятно ще се заинтересуват от отговора на въпроса, какво би могло да предизвика това поведение на силовия агрегат.

 

1. Лошо гориво

Първата и може би най-честата причина за потрепването на стрелката на тахометъра по непредсказуем начин се крие именно в лошото гориво. Оборотите започват да плават поради запушването на инжекторите за гориво, а върху запалителните свещи бързо се образува плака.

Проблеми от този вид могат да бъдат решени само в сервиза, но не и на пътя. Всичко, което можете да направите по пътя е да зареждате с гориво в доказана мрежа от бензиностанции.

 

2. Подаване на гориво

Проблемите с подаването на горивото в автомобила, като правило, възниква отново поради вече споменатото гориво с ниско качество. Най-често просто се запушва горивният филтър. Страда и горивната помпа.

Вероятно ще се наложи свързване със сервиза за помощ. Освен това, ако в колата е инсталирана интегрирана горивна помпа, тогава ремонтът на такава система може да струва сериозна сума.

Ето каква е разликата между клиренс и пътен просвет при автомобилите СНИМКИ

3. Запалителна система

Проблемите със запалителната система също могат да доведат до плаващи обороти на двигателя. Най-често основният виновник са електрическите проводници или свещите. Много по-рядко - капак на дистрибутора. Това се "лекува" само по един и изключително неприятен начин - пълна подмяна.

 

4. EGR

Проблемът може да дойде и от страна на клапана за рециркулация на отработените газове, защото с течение на времето той се запушва със сажди и мръсотия. Най-неприятното при тази повреда е, че колата може не само да губи оборотите, но и напълно да спре.

Най-често всичко това се случва, когато се опитвате да спирате рязко. Проблемът се решава чрез банално почистване. В някои случаи клапанът ще трябва да бъде сменен напълно.

Как и кога можете да спирате с ръчна спирачка в движение според всички правила

5. Други проблеми

Съществува цяла плеяда от различни проблеми, които могат да причинят плаващите обороти. Всички те са много по-рядко срещани и често не се диагностицират самостоятелно.

Сред най-известните са: неправилна работа на блока за управление на двигателя, неизправност на сензора за дросела, неизправност на регулатора на оборотите на празен ход. За всеки от изброените (и не изброени) проблеми е необходимо да се свържете със специалист за помощ. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • iqwej
  25.07.2020 19:57
  Уникална статия
 • Бате Гойко
  26.07.2020 10:44
  На снимката сте показали елементи на запалителната система от края на 20 век-сега такива елементи НЕ СЕ използват!