Хибрид или електромобил - кое е по-изгодно за шофьорите

 • 07.10.2018 12:20 /
 • 8357 /
 • 2
Хибрид или електромобил - кое е по-изгодно за шофьорите

Сега съществуват три вида автомобили, които в една или друга степен се движат с помощта на електричество. Това са хибридните коли, автомобилите Plug-in Hybrid и електромобилите. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци ...

ХИБРИДНИ АВТОМОБИЛИ

В хибридните автомобили основният източник на енергия е обичайният бензинов двигател. Той се допълва от електромотор. Чрез електрическия мотор такива автомобили могат да изминат определен брой километри. Електрическият мотор се захранва от акумулатор.

Икономията на гориво в хибридите може да бъде много различна в зависимост от модела. Лидерите в това отношение са например Hyundai Ioniq и Toyota Prius. Разходът на хибридния Ioniq в града е 3.4 литра на 100 километра, а на магистралата - 3.6 литра на 100 километра.

Недостатъкът на хибридните автомобили е високата им цена.

 

PLUG-IN ХИБРИД

При този вид коли (Plug-in Hybrid Electric Vehicle, PHEV) батерията се зарежда от външен електрически източник. Веднага след като батерията бъде разредена, PHEV се превръща в обикновен хибриден автомобил, при който електрическият мотор помага на бензиновия двигател.

Автомобилите PHEV имат увеличен запас на изминаване с електродвигател в сравнение с обикновените хибридни автомобили. Toyota Prius Prime PHEV може да измине 25 мили на електрически мотор, а Chevrolet Volt може да достигне 53 мили.

Автомобилите PHEV са по-скъпи от обикновените хибриди, но в много страни има отстъпки за тях. В САЩ например Prius Prime струва с $ 3800 повече от Prius Hybrid, но за автомобилите PHEV има федерална отстъпка в размер от $ 3,600 до $ 7,500. В допълнение, в някои щати на САЩ има допълнителни отстъпки за такива коли.

 

ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

Електромобилите не замърсяват въздуха, тъй като работят на електрически двигател. Енергийният резерв на повечето електрически автомобили сега варира от 100 до 125 мили в зависимост от капацитета на литиево-йонната батерия. Smart ForTwo Electric с едно зареждане на акумулатора изминава 59 мили, а Tesla Model S - 335 мили.

Електромобилите при определени обстоятелства може при едно зареждане на акумулатора да измине по-малко от официално обявеното. Високата скорост, студеното време, експлоатацията на оборудването (например климатик) оказват неблагоприятно въздействие върху резерва от енергия.

Електромобилите са по-скъпи от хибридите или автомобилите PHEV. Така например Ford Focus Electric се предлага с $ 11,000 повече от версията с бензинов двигател. Но трябва да се отбележи, че в много страни има различни отстъпки за купувачите на електрически автомобили.

Повечето производители на автомобили вече обявиха плановете си да разширят линията на хибридите и електромобилите. През следващите години ни очакват много "зелени" нови коли. /auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Николай
  08.10.2018 7:04
  Само идиотите измерват разстоянията в мили. Официално приетата мерна единица е километри.
 • Бай Тошо
  24.02.2019 17:10
  Chevrolet Volt не е PHEV (Plug-in-hybrid). Volt е обикновен електрически автомобил с EXTENDER (бензинов двигател). Бензиновият двигател ЗАРЕЖДА акумулаторната батерия, а НЕ ЗАДВИЖВА колелата на автомобила. Малко се образовайте преди да пишете глупости...