Какво да направите, ако нямате време да завършите изпреварването на пътя

 • 21.11.2020 9:20 /
 • 4815 /
 • 2
Какво да направите, ако нямате време да завършите изпреварването на пътя

За съжаление не всички шофьори започват да изпреварват едва след като се уверят, че тази маневра ще е безопасна. Опасни ситуации възникват непрекъснато: как да постъпим, ако автомобилът се движи срещу друг автомобил и сблъсъкът изглежда сякаш неизбежен?

Трябва да се определи момента, в който все още е възможно да се върнете в лентата си. Ако колата ви все още не се е изравнила с изпреварвания автомобил, особено ако е дълъг тир или камион с ремарке, възможно е да намалите скоростта и да се върнете назад. Във всички останали случаи ще трябва много бързо да вземете решения как да действате в насрещната лента.

Първо, добре ще е да предупредите шофьора на идващата кола, че не успявате да завършите изпреварването. Трябва да мигате с фарове и да натискате клаксона, за да стане ясно, че ситуацията е опасна за всички.

Като правило, водачът на приближаващото в насрещното превозно средство инстинктивно ще се притисне отстрани на пътя. Шофьорът на камиона също ще реагира и ще се премести възможно най-надясно, за да даде свободно място. По двулентов път дори три коли е възможно да преминат.

Ефективен начин за възстановяване на пластмасата в салона на колата без много разходи и грижи

Второ, не трябва да се опитвате да се дръпнете настрани от пътя в последния момент: според статистиката там се случват повечето от сблъсъците при изпреварване. Необходимо е водачите да се опитат да останет възможно най-близо до изпреварваното превозно средство, за да заемете центъра на пътя. Най-опасният сблъсък е челният, трябва да се опитате да го избегнете до последно.

Това правило не работи, ако в насрещната лента се движи камион. Ако той отиде отстрани на пътя, ще загуби контрол над управлението и ще повреди скъпоструващ товар. Затова е по-добре да се опитате сами да отидете наляво, като забавите скоростта. Тогава имате шанс да се отървете само със счупена броня или пробито колело.

Как да разберете дали са износени накладките без да сваляте гумите на колата

Но основната превенция на опасните сблъсъци е златното правило „не си сигурен - не изпреварвай“. Не трябва да извършвате тази маневра следвайки други автомобили, не трябва да изпреварвате при изкачвания на хълмове, дори ако маркировката е с прекъсвания, не трябва да излизате в насрещната лента на места с ограничена видимост. Важно е винаги да сте сигурни напълно, че имате достатъчно време и място за изпреварване, за да завършите маневрата. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Провиден Пророков
  21.11.2020 21:14
  ако задминаваш тир и срещу теб идва друг тир - бъди сокоен! това е последната грешчица в твоя жизнен цикъл! ;)))
 • ако наистина
  22.11.2020 18:23
  Ако наистина не успявате да прецените за кое ""имате време" на пътя и за кое ""нямате време"" най разумно за Вас и близките е да ползвате автобус......Като пътници!!!!!!!