Как шофьорът само с лявото огледало да определи с точност до сантиметър разстоянието до бордюра при паркиране

 • 01.05.2019 10:00 /
 • 8523 /
 • 2
Как шофьорът само с лявото огледало да определи с точност до сантиметър разстоянието до бордюра при паркиране

Лявото огледало на колата е основен инструмент, който помага на водача да координира действията си на пътя, както и на паркинга.

То е изключително необходим помощник, способен да предостави информация за разстоянието от предната броня до бордюра, съседния автомобил или друг предмет, който може да попречи на изпълнението на маневра.
 

Особено трудно свикват с размерите на превозното средство начинаещите зад волана. Процесът на паркиране за начинаещи водачи отнема, като правило, повече време, отколкото при опитните шофьори. 

Как да проверим горивната система на колата с 1 гумена ръкавица

Повечето проблеми произтичат от банално неразбиране на същността на проблема. Да усетите размерите на колата си е много важно, особено по отношение на безопасността на движението. 

Експертите открояват два вида габарити. Първият са статистичните габарити, основните параметри на колата и нейните размери. Втората са динамичните габарити, разстоянието от ръба на корпуса до препятствието по посоката на движение.

Всъщност, въпросът е да се развие интуитивно умение за определяне на приблизителното разстояние до препятствие. За постигането на тази цел ще помогнат на огледалата за обратно виждане, както и много практика. 

Защо някои шофьори пръскат с Coca-Cola гумите

Това умение, някои шофьори се наричат още "шесто чувство". Той се появява само по себе си с придобиването на опит в шофирането. Основите на това умение се поставят още по време на шофьорските курсове.

За да се приближите до бордюра възможно на най-близко безопасно разстояние, трябва да се съсредоточите върху лявото огледало за обратно виждане. Колата трябва да бъде спряна в момента, когато долният ръб на огледалото стане равен на долния край на границата, както е показано на снимката.

При какви обороти двигателят се износва най-малко

Ако направите това разстоянието между бордюра и колата ще бъде 20 сантиметра. Това разстояние е достатъчно за безопасно паркиране.

Между другото, това правило работи и когато трябва да се приближите до стена на преден ход.  Подравнете долния ръб на бордюра и ще ви останат в запас около 20 сантиметра. Така автомобилът няма да получи щети и няма да пречи на никого на паркинга./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Физичко
  03.05.2019 9:45
  Както казват физиците, това правило важи за всички шофьори във вакуум! Описаната от вас "методика" зависи от височината на шофьора, разположението на седалката и един куп други условия!
 • subzero
  07.05.2019 13:23
  пълни глупости! височината на всички шофьори е различна, а от там и зрителния ъгъл !