Автомеханик показа какво лошо нещо се случва, ако спазвате регламента за смяна на маслото ВИДЕО

 • 11.08.2022 10:50 /
 • 17512 /
 • 2
Автомеханик показа какво лошо нещо се случва, ако спазвате регламента за смяна на маслото ВИДЕО

Повечето производители на автомобили препоръчват смяна на маслото на всеки 15 000 километра и Toyota не прави изключение. Професионалните автомеханици обаче съветват да не се спазва тази догма.

Авторът на канала Car Care Nut в YouTube, който е и специалист по диагностика на автомобилите Toyota/Lexus, е публикувал видеоклип, който показва какво се е случило с двигателя на Toyota Camry от 2015 г. при пробег от 290 000 км.

През цялото време собственикът е сменял маслото на всеки 15 000 километра, както е препоръчано от производителя. На около 190 000 км двигателят е започнал да "яде" масло. Първоначално разходът е в разумни граници - до един литър на хиляда мили (1600 км). След 240 000 км обаче разходът на масло се е увеличил до 2 - 2,5 литра на всеки хиляда мили.

Съвети и трикове, с които климатичната система на колата ще работи дълго време

В крайна сметка собственикът не се обръща към официален сервиз на автопроизводителя, а към сервиза на автомеханика, който се изявява и в YouTube. При разглобяването на двигателя са открити следи от износване по стените на двата цилиндъра.

Именно в тези места маслото изтичало през буталните пръстени в горивната камера. Според механика цилиндрите са били повредени от заклещени пръстени на буталата. Основната причина за проблема е нередовната смяна на маслото. В резултат на това, на собственика на Toyota Camry му се е налага да похарчи пари за нов цилиндров блок.

Как да не бъдете ударени отзад: няколко прости правила при шофиране

Според механиците, препоръката за смяна на маслото на всеки 15 000 км се отнася за идеалните условия на шофиране. Ако автомобилът ви често е в задръстване, пътува на къси разстояния, работи под натоварване (напр. в планината) или се движи по прашни пътища, интервалът за смяна на маслото трябва да се намали наполовина - до 8 000 км или половин година, в зависимост от това кое от двете ще настъпи първо.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Ацо
  12.08.2022 11:36
  Каква е тая Тойота със два цилиндъра...?!?
 • Гoго
  13.08.2022 7:06
  Това е 6 так. Наскоро взеха да ги правят 4 с Ел мотор. Причината е в промяната на конструкцията на мотора с цел да изкара 150000 и да го фърлиш.