6 прости съвета как да се предпазим от инциденти на пътя

  • 22.09.2019 9:20 /
  • 2665 /
  • 0
6 прости съвета как да се предпазим от инциденти на пътя

Намирайки се зад волана, много е лесно се разсеем от управлението на автомобила, което може да доведе до печални последствия. Ето защо е много важно да се поддържа концентрация. Мрежата от британски служби за пътна помощ GEM Motoring Assist, публикува 6 прости съвета за онези, които, напускайки точка А, искат да достигнат точка Б без инциденти.

„Като шофьори сме изправени пред много отвличащи вниманието фактори. Някои от тях са вътре в колата, други са отвън, а трети се крият в главите ни “, пише инспекторът по пътна безопасност Сандра Макдоналд-Еймс в есенния брой на корпоративното списание на GEM. „Но ние можем да намалим броя им, ако искаме, с помощта на елементарна самодисциплина и разумно планиране на пътуването.“

Оставете телефона на мира

Ако не е възникнала спешна ситуация, не е нужно да използвате телефона си по време на шофиране. Опитайте се да го оставите по-далеч, за да не можете да се доберете до него по-късно.

Някои водачи използват поставка, предварително поставяйки устройството в безшумен режим. По този начин джаджата няма да ви разсейва по пътя, но ако е необходимо, при спешни случаи може бързо да се използва.

Дестинация

Планирайте пътуването си предварително и се запознайте с маршрута. Навигаторът ще бъде чудесен помощник, ако пътувате до непознато място. Но е по-добре първо да проучите маршрута например с Google Streetview, така че по-късно улиците да изглеждат познати. Това ще ви създаде усещането, че вече сте били тук, виждали сте всички тези кръстовища и по този начин намалявате стреса.

Избор на музика

Изберете предварително какво ще слушате по време на шофиране, независимо дали е радио или музика в плейлиста. Това гарантира, че няма да се налага да се разсейвате от пътя, докато шофирате. Освен това намалете силата на звука до разумен минимум, за да можете по-добре да разберете какво се случва около вас.

Затворете "ресторанта" на колела

Опитайте да се уверите, че сте хапнали преди да тръгнете и не хапвайте по мреме на движение. За по-дълги пътувания планирайте редовни спирания, за да пийнете течности и да хапнете. Да, в колите има държачи за чаши, но когато шофирате, рискувате, ако ядете или пиете.

Спирания

Свикнали сме да се занимаваме с нещо на дълги пътувания, за да не заспим по време на шофиране. Но е много по-добре и по-правилно да правите редовни спирания за поне 15 минути на всеки 2 часа или 160 километра. Подишайте чист въздух, походете, пийнете кафе, хапнете леко или пък поспете за 10-15 минути, за да се освежите - това е най-ефективният начин.

Намерете занимание за пътниците

Ако пътувате с малки деца, уверете се, че те имат какво да правят и че няма да ви разсейват. Това е много важно, ако не искате постоянно да отговаряте на въпроса „Пристигнахме ли?“. По-големите деца трябва да разбират, че е рисковано да разсейваш водача, така че можете да ги помолите да ви помогнат, а също и да следят за пътя, знаците и т.н. Това помага на подрастващите да развиват вниманието си./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ