3 прости начина да спрете колата, ако спирачките откажат на пътя

  • 16.01.2020 9:50 /
  • 61250 /
  • 0
3 прости начина да спрете колата, ако спирачките откажат на пътя

Спирачките на автомобила трябва винаги да са в изправно състояние. За целта е необходимо да се "грижим" правилно за тях. В живота, обаче, всичко се случва.

Рано или късно на всеки шофьор може да му се случи така, че по някаква причина спирачките на колата да му откажат. Как може бързо и ефективно да бъде спряна колата в подобна ситуация?

Защо спирачките отказват

Спирачките могат да откажат по различни причини. Най-често това се случва поради факта, че спирачната течност не се подава правилно в агрегата, твърде стара е или изобщо не отговаря на техническите параметри на автомобилните спирачки.

Освен това, причината може да се крие в неправилното регулиране, счупването или липсата на херметичност в спирачната система. Впрочем, когато спирачките се счупят на пълна скорост - всичко това вече не е важно. Единственото нещо, което наистина има значение в такава ситуация, е как да я разрешим.

Важно: понякога се случва спирачките временно да откажат поради навлизане на въздух в системата. Ако ситуацията позволява, първо трябва да опитате да натиснете и отпуснете няколко пъти педала. Освен това, ако педалът изобщо не може да бъде натиснат, има вероятност под него да е попаднал някакъв предмет. Ако не е нито едното, нито другото, то трябва да се пристъпи към наистина решителни мерки.

 

Първи начин - трансмисия

Това е най-ефективният и най-безопасният начин да спрете колата без помощта на спирачки. Същността му е изключително проста - постепенно понижаване на предавките. Не се налага натиск върху газта, за да не се увеличават оборотите.

Показалецът на тахометъра трябва да е в работната зона. Също така, в никакъв случай не трябва да превключвате рязко на висока скорост веднага на първа или втора предавка. Подобно действие гарантирано завършва с трагедия и преобръщане на автомобила.

Ако в машината е инсталирана автоматична трансмисия, тогава тя трябва да бъде прехвърлена в ръчен режим и да се направи същото.

Как да се измъкнете от потъваща кола: 3 съвета, които могат да ви спасят живота

Втори начин - ръчна спирачка

Този метод може да се използва само при ниска скорост на превозното средство! Дори при скорост от 40 км / ч опитът да се спре с ръчна спирачка ще завърши с подхлъзване и преобръщане на колата. Освен това, дори при ниска скорост, преди да бъде използвана ръчната спирачка за намаляване на скоростта и спиране, водачите трябва да са убедени, че колелата на автомобила се движат в права посока.

Нужно ли е да покриваме двигателя на колата през зимата

Трети начин - препятствие

За забавянето на скоростта могат да помогнат многобройните препятствия на пътя. Например крайпътна преспа, триене на колелата върху бордюра, а в най-крайния случай като препятствие могат да бъдат използвани спряни автомобили без хора. Този метод на спиране се използва само в най-крайни ситуации. Трябва също да се помни, че в случай на сблъсък с препятствие, машината може да промени посоката!

Но едно от най-важните неща е да не забравяме, че редовното техническо обслужване помага да защитим себе си и другите от проблемите със спирачките. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ