Капсула на времето: Откриха мотопед Карпати-2 с нулев пробег ВИДЕО

 • 19.06.2020 9:50 /
 • 3132 /
 • 3
Капсула на времето: Откриха мотопед Карпати-2 с нулев пробег ВИДЕО

Украинският блогър Digestua е открил перфектно запазен мотопед Карпати-2 от 1992 г.: находката е престояла 28 години в сухо и отоплявано помещение и затова се намира в състояние „като от магазина“. Двигателят никога не е стартиран и в резервоара никога не е било наливано гориво.

Според думите на блогъра, именно в този вид Карпати-2 е влизал на местата, където е продаван в миналото - с отстранено кормило, с пластмасова тапа в двигателя вместо запалителна свещ и с набор от инструменти под седалката, като едва след това преминавал през подготовка за продажба.

Намерената машина има интересна история: през 1992 г. мотопедът е купен, за да съхрани спестяванията, тъй като именно през този период в страните от бившия СССР започва преходът към пазарна икономика и хората се втурват да купуват всичко, за да спестят бързо обезценяващите се рубли.

Капсула на времето: Откриха култов мотоциклет Jawa без пробег ВИДЕО

Този мотопед бил закупен набързо - купувачът дори не изчакал, докато той бъде приведен в правилния вид, а го приел така, както пристигнал от склада.

В САЩ показаха новия уникален мотоциклет Урал, създаден за приключения СНИМКИ

Купувачът е предполагал, че след това мотопедът ще бъде продаден на нова цена, но това така и не се случило: той стоял 28 години без движение в първоначалния си вид. Двигателят V-50M, който е с 1,8 конски сили и 30 Nm въртящ момент, така и никога не е бил стартиран. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • valko5
  19.06.2020 15:59
  Туй Карпати ,собственника трябва направо да го изхвьрли на бок лука !!!!
 • Plamen
  19.06.2020 20:11
  30 Нютон метра? Я се гръмнете!
 • Христо
  05.07.2020 7:27
  1993г.купих същия мотопед.Един човек от персонала го подкара и понеже не са държали спирачките след100 метра го блъсна в една ограда и дотам беше.