Капсула на времето: Откриха 30-годишен Запорожец без пробег ВИДЕО

  • 26.03.2020 9:50 /
  • 4931 /
  • 1
Капсула на времето: Откриха 30-годишен Запорожец без пробег ВИДЕО

В един от гаражите на Херсонска област в Украйна е намерен ЗАЗ-968М почти без навъртяни километри. От километража на колата се вижда, че тя е изминала само 71 километра.

Автомобилът е престоял неподвижно почти 30 години, а корпусът му все още е покрит със заводска консервационна смазка.

Фотографии и видеообзор на капсулата на времето бяха споделени от блогъра Roma Urraco. Този модел на "Запорожец" е една от версиите на автомобили за инвалиди с индекс МД. Подобни машини са били давани най-често на ветерани от Великата Отечествена война чрез социалните органи.

Уникален Запорожец с двигател на Renault, за който никой не знаеше СНИМКИ

Общо Запорожският завод е произвеждал четири такива модификации: даденият автомобил е бил предназначен за хора с увреждане на единия крак.

Зашеметяващо! Показаха най скъпия и бърз Запорожец, вдига 220 км/ч ВИДЕО

Управлението на този "Запорожец" се различава съществено от стандартната версия. Колата има само един педал, който изпълнява ролята на съединител, а голям лост се използва като спирачка.

В двигателното отделение на 968M е поставен 1,2-литров MeMZ-968N V-образен четирицилиндров двигател, който заедно с карбуратора K-127 позволява на автомобила с тегло 840 килограма да ускори до 100 километра в час за 32 секунди. Максималната скорост, която може да развие Запорожецът е 118 километра в час. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • терзо
    27.03.2020 6:32
    ТАКЪВ ЗАПОРОЖЕЦ,КОГАТО БЯХМЕ ДЕЦА С НОМЕР СИ ------ ИМАШЕ В РЕДУТА.НА УЛИЦА СТАНКА И ЛЮБЕН ДОБРЯНОВИ/СЕГА ПОПОВА ШАПКА/.БЕШЕ С ЕДИН ПЕДАЛ КАЧЕН НА ВОЛАНА ЗА ПОДАВАНЕ НА ГОРИВО.