Звуков шок: Чуйте как звучи четирироторен двигател ВИДЕО

  • 09.12.2021 10:09 /
  • 2083 /
  • 0
Звуков шок: Чуйте как звучи четирироторен двигател ВИДЕО

Откачен състезателен проект е реализиран от Японеца Уатанабе, майстор на тунинга и спортист. Неговият автомобил само прилича външно на серийния Mazda RX-7 второ поколение, защото в себе си носи могъщо четирироторно сърце. 

YouTube-каналът NichiRo Channel е направил репортаж за тази уникална машина. Действието се развива на автомобилната писта Central Circuit в префектурата Хего,  където се провежда фестивал на коли за драг състезания.

Построяването на двигателя е дело на компанията Yashiro Engineering. Четирите ротора са съединени с помощта на хитър ексцентричен вал, в пика се развива честота на въртенето от 10 000 оборота в минута. 

Точните характеристики не се съобщават, но звукът е наистина внушителен. Динамиката на автомобила е извън всякакви предели. 

Трябва да се отбележи, че проектът на Уатанабе не е единствен по рода си. През 2016 година Роб Дам на базата на Mazda RX-7 трето поколение създаде турбиниран четирироторен автомобил с пълно задвижване на колелата, чиято мощност бе около 1000 конски сили. А през 2018 година мощност от 950 "турбинирани кончета" успя да итиска от четирироторен двигател Дейвид Мазей, собственик на поредната тунингована Mazda RX-7.

Четирироторния двигател е специален случай: той е бил монтиран на спортния прототип Mazda 787B, който през 1991 година стана първият японски автомобил спечелил 24-часовото състезание в Льо Ман. На серийните RX-7 са били поставяни доста по-прости 2- или 3-роторни двигатели с мощност от 130 до 185 конски сили. 

Последната серийна кола с роторен двигател бе Mazda RX-8, чието производство бе спряно през 2012-а година.

КОМЕНТИРАЙ