Засякоха нещо много скандално в голяма част от колите на дизел в ЕС

  • 24.03.2023 9:20 /
  • 96710 /
  • 8
Засякоха нещо много скандално в голяма част от колите на дизел в ЕС

Седемдесет и седем процента от европейските автомобили с дизелово гориво произвеждат нива на емисии, които показват наличието на устройство за измама на емисиите, установи доклад на неправителствената организация Международния съвет за чист транспорт (ICCT), цитиран от „Политико“.

Използвайки данни от 1400 официални правителствени теста при контролирани настройки, проучването установи, че 77 процента от дизеловите автомобили Евро 6 (Евро 6 е името на настоящите правила за емисии на ЕС) и 85 процента от по-старите автомобили Евро 5 имат „подозрителни” резултати от тестовете , показващи прекомерни емисии.

Количествата азотен оксид, отделяни от тези автомобили по време на тестване, се казва в доклада, показват "вероятното използване на забранено устройство за повреда" - т.е. софтуер, позволяващ на автомобилите моментално да включат своите контроли за замърсяване, докато се тестват.

„Екстремни“ нива на емисии са били засечени в най-малко 40 процента от тестовете, което показва, че наличието на устройството е „почти сигурно“ в тези случаи, според неправителствената организация.

Докладът изчислява, че 19 милиона превозни средства със „подозрителни“ нива на емисии – и 13 милиона с „екстремни“ нива – в момента се използват в Европейския съюз и Обединеното кралство.

„Тези резултати представят солидни доказателства за властите да разследват и потенциално да предприемат коригиращи действия за справяне с рисковете за здравето, породени от европейските дизелови автомобили, движени по нашите пътища“, каза Питър Мок, управляващ директор на ICCT за Европа.

Съществуването на така наречените анти-еко устройства беше открито в скандала „Дизелгейт“ от 2015 г., когато германският производител на автомобили „Фолксваген“ призна, че с тази технология са измамили тестовете за емисии на стотици хиляди автомобили в САЩ.

Други производители на автомобили, включително „Даймлер“, „Рено“ и „Фиат“, оттогава са изправени пред подобни обвинения.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Десислава Нанева
    25.03.2023 4:06
    Дизеловите автомобили са убийци на човека. Само забраната им ще спаси света
  • Вин Дизел
    25.03.2023 4:45
    Вредните емисии от дизеловите двигатели са в основата на всички сърдечни заболявания а те са масови у нас. Толкова ли е трудно всички автомобили да минат на газ
  • кибик
    25.03.2023 7:04
    А какво стана с озоновата дупка? А кога ще избием всички говеда, защото отделят метан? А кога ще почнем да ядем скакалци и червей и ще станем тревопасни. И кога евробюрократите няма да ползват самолети? Дизелът им е виновен на затоплистите.
  • joro_dd
    25.03.2023 8:22
    Като забраним дизелите, метана, въглищата и атома тогава какво ще преработва флората .Тя ще умре защото точно с това се ,, храни" .
  • хамрун Вадуцки
    25.03.2023 9:06
    Част от сороския план хората да останат без собственост. Ще ви спрем колите, защото замърсяват. Като нямате пари за електрокар, ходете пеш, с градския транспорт, или в краен случай наемете.
  • Kremen Sokolov
    25.03.2023 9:23
    Най голямата глупост който съм прочел че дизела вреди на природата и приченява сърдечно съдове заболявания. Електрически коли причиняват много повече вреди.Само да ви подсетя батерии на тези се коли се провеждат от кобалт .Мината вече стигнал по дълбочина южният полюс.
  • Курти Куртев
    25.03.2023 10:39
    На педерски евро задници - дизела им крив !!!! Топ идиоти , няма да се хванат за палците , за дизела се хванали .....
  • Праблема на ЕС
    27.04.2023 18:29
    Искат да спрат дизеловите автомобили тъй като замърсявали въздуха,ами спрете в света всички дизелови кораби дане би да са и те евро 5-6,лозарите в чужбина още и още изарят пръчките след резидба,спрете и локомотивите по цял свят,дрънкате глупости,луда работа само си чешат езиците.