Защо много японски коли имат огледала за обратно виждане по-близо до фаровете, отколкото до вратите

  • 11.09.2020 9:50 /
  • 18727 /
  • 1
Защо много японски коли имат огледала за обратно виждане по-близо до фаровете, отколкото до вратите

Виждайки отделни автомобили от Япония, шофьорите в нашата страна, а и не само, може да бъдат сериозно озадачени от загадъчния външен вид на модели с изнесени напред предни огледала за обратно виждане.

Много често на японските автомобили те са разположени не до предното стъкло на вратите, а до калниците на автомобила по-близо до предните осветителни устройства. И така, защо автомобилите в азиатската страна са конструирани по този начин?

В Япония дори има специално име за такива огледала - fendamira. Произхожда от английската фраза fender mirror, което се превежда като „огледало на калника“. Японците са променили произношението, което е довело до нов термин сред водачите и автомобилните производители.

За какво е нужен загадъчният бутон под таблото на повечето коли СНИМКИ

Ако разгледате снимки на западни и съветски автомобили от 20-ти век, ще видите, че много от тях също са били оборудвани с fendamira.

В Япония инсталирането на fendamirа е било задължително до 1983 г. Считало се е, че такова поставяне на огледалата осигурява по-пълна панорамна гледка, което допринася за повишаване на пътната безопасност.

Защо под капака на колата е закачен стикер "1,4%" и какво означава

С течение на времето обаче огледалата започнали да се интегрират във вратите. Модата, която завладя света, достигна и Япония.

Въпреки че задължителното изискване за инсталиране на fendamirа в Япония отдавна е премахнато, много автомобилни производители все още продължават да пускат модели, оборудвани с огледала по този начин.

Днес всичко това не е нищо повече от традиция, както и маркетингова политика на вътрешния автомобилен пазар в Япония. В края на краищата местното население е свикнало с fendamirа в продължение на много десетилетия и затова купува такива коли много по-охотно.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • паго
    13.09.2020 9:58
    ГЛУПОСТИ!!!Огледалата вече не се слагат по калниците,защото това са изискванията за безопасност.При евентуален сблъсък с пешеходец,тези огледала са смъртоносни,и както много други атрибути по предницата,като антени,стърчащи емблеми и разни футуристични брони са премахнати!