За първи път: Range Rover Sport движи без шофьор по натоварен път (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 07.11.2018 12:52 /
  • 666 /
  • 0
За първи път: Range Rover Sport движи без шофьор по натоварен път (СНИМКИ/ВИДЕО)

Британският всъдеход Range Rover Sport завърши първата досега автономна обиколка по едни от най-предизвикателните пътища във Великобритания. Прототип на автономен Range Rover Sport се справи с трудния път „Ковънтри Ринг Роуд”, като успешно смени лентата, сля се с останалия трафик и излезе от кръстовища с максимално допустимата скорост от 60 км/ч.

Тестът беше част от правителствено спонсорирания проект UK Autodrive на стойност 20 милиона паунда, който приключи след тригодишна програма. Инженерите на Land Rover проведоха значителни тестове върху автономната технология на затворени писти, преди да се насочат към обществената пътна мрежа в Милтън Кейнс и Ковънтри.

Новият Range Rover Sport беше избран заради динамиката и характеристиките му като адаптивен автопилот, но беше модифициран да включва допълнителни навигационни сензори, радар и др. В съчетание с проучванията на проекта UK Autodrive,

Автомобилът вече може автономно да се справя с кръгови кръстовища, светофари, пешеходци, велосипедисти и други превозни средства по сложни пътища. Може също така да се паркира напълно автономно. „Пътят „Ковънтри Ринг Роуд” е известен със сложните си входове и изходи. Това създава много предизвикателни условия, особено когато човек е под напрежение в час пик. Нашият автономен автомобил не се влияе от същото напрежение, разочарование или умора, които един водач може да изпитва, затова може да превърне една потенциално много стресова ситуация в напълно спокойна”, сподели Марк Кънд, мениджър Проучвания на автономни автомобили в Jaguar Land Rover.

Висококвалифицираните инженери на Jaguar Land Rover са разработили и свързани функции като част от UK Autodrive. Технологиите, подобряващи безопасността и намаляващи вредните емисии, използват интернет, за да свързват автомобилите един с друг и с инфраструктурата, например със светофарите.

Проектът UK Autodrive е спомогнал за ускоряването на развитието на бъдещите автономни и свързани технологии на Jaguar Land Rover. Той засилва позицията на Мидландс като център за иновации в мобилността.

Най-големият автомобилен производител на Великобритания със седалище в Ковънтри работи по напълно и частично автономни автомобилни технологии, за да предложи възможност за избор между ангажирано и автономно шофиране. Визията на компанията е да направи своите автономни автомобили проходими във възможно най-широк обхват от терени и метеорологични условия, като винаги предоставя на клиента опцията да си възвърне контрола./auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ