За какво служат загадъчните черни точки по краищата на автомобилните стъкла

 • 04.04.2019 10:00 /
 • 21351 /
 • 3
За какво служат загадъчните черни точки по краищата на автомобилните стъкла

Дори и тези, които никога не са сядали зад волана на автомобил, със сигурност са обърнали внимание на наличието на едни мистериозни черни точки на задното и предното стъкла. 

При всички коли тези точки са на едно и също място. Нещо, което наистина е важно. Изглежда, че е дошло времето да разберем за какво наистина е нужно това покритие.

Струва си да се започне с факта, че тези „загадъчни точки“ се наричат фрити и нямат една, а няколко добре дефинирани функции наведнъж. 

Специалист посъветва нагледно във ВИДЕО как да седим правилно в колата

Въпреки това, първо трябва да знаете как точно се нанасят фритите върху стъклото.  Работата е в това, че керамичната боя не само е била нанесена върху стъкло, но и изпечена в специална камера. 

Кой прозорец на колата да разбием, ако се е заключила, а ключовете са вътре

След тази процедура върху стъклото се оформя груб керамичен слой, който не се измива и не пада с течение на времето. Тази полоса от черни точки е нужна, преди всичко, за защита на стъклото.

Назоваха слабите страни на дистанционното палене на колата

Факт е, че уплътнителят, който държи прозорците на колата, е уязвим към ултравиолетовите лъчи. Освен това, под тяхното влияние лепилото губи свойствата си. С течение на времето това може да доведе до проникване на вода в салона. В крайна сметка, колата и може да загуби всичките си стъкла. Фритите от своя страна намаляват ефекта на ултравиолетовите до нулата. 

Защо шофьорът не бива да оставя листче с телефонния си номер на предното стъкло на колата

Освен това керамичното покритие изпълнява естетична функция. Ако подобна лента не се нанасяше върху стъклото, тогава споменатият уплътнител ще бъде видим за всички. Това от своя страна сериозно би навредило на външния вид на автомобила. Фритите, нанесени върху задното стъкло, имат и друга важна функция. Те предпазват от слънцето не само уплътнителя, но и водача, предотвратявайки заслепяването му./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • наблюдаващотдалеч
  06.04.2019 9:57
  Не е спомената, най-важната причина. Черните точки са точно, пред огледалото. Ако слънцето е в тая област, поглеждайки в огледалото, шофьорът ще бъде заслепен и няма да може да види нищо.
 • LEXUS
  06.04.2019 15:25
  Глупости, на старите коли преди 90-та година няма такива точки и не заслепява.
 • доволен
  07.04.2019 1:31
  Интересна статия, благодаря !