За какво служат всичките тези копчета по волана на болид от Ф-1 ВИДЕО

  • 18.05.2021 8:46 /
  • 6991 /
  • 0
За какво служат всичките тези копчета по волана на болид от Ф-1 ВИДЕО

Карлос Сайнс-младши разказа за устройството на волана на болида от Формула-1 на Ferrari. Той се присъедини към екипа на Ferrari този сезон. 

Воланът на състезателния автомобил позволява да се управляват десетки системи. Но това не означава, че човек не може да се оправи в този хаос от копчета и превключватели. 

Например, зеленото копче "N" е свободната скорост, която прекъсва връзката между двигателя и колелата. До него има копче за потвърждаване на пит-стопа(PC),  натискайки го пилотът потвърждава, че е приел командата да влезе в питстопа, или пък иска да му бъде разрешен такъв.  

Има и копче за избор на режима на двигателя - с помощта на превключвател с галопиращия кон на Ferrari. Но не всичко е толкова просто. Има и превключвател, регулиращ мощността на двигателя: колкото е по-близо до 1, толкова повече мощност има. При необходимост пилотът може да "даде пълна газ". 

Има и скала, която показва на пилота степента на износване на гумите и копче за радиовръзка. 

Пилотът дори управлява работата на диференциала, което му помага да взима завоите без да губи никакво време, да спира с двигателя, да сменя разпределението на спирачното усилия и много други неща. 

Към края на своя разказ Сайнс смутено признава, че се е получило малко по-сложно, отколкото той е очаква. Но при това уверява, че не всичко е толкова страшно. 

КОМЕНТИРАЙ