Важно за шофьорите: Готвят се промени заради мръсния въздух

  • 14.04.2019 7:27 /
  • 4032 /
  • 2
Важно за шофьорите: Готвят се промени заради мръсния въздух

По-висока еко група за автомобилите с газови уредби. Това предвиждат промени в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Според проекта, измерванията за определяне на екокатегорията ще се правят, когато двигателят работи с газовата уредба. Дори да не попаднат в най-екологичната пета група, при режим на работа с газова уредба,  автомобилите ще попаднат в по-висока категория, каза председателят на Асоциацията на българските автогазсервизи и на Националната камара на автосервизите Владимир Дочев, цитиран от "Дарик".

Внимание: Нови глоби за чуждестранните шофьори в Турция
 
Наредбата ще въведе пет екологични групи във връзка с ограничаването на трафика в градовете при пикови стойности на замърсяването на въздуха. На автомобилите ще се поставя маркировъчен стикер за екологичната група.
 
С промените в наредбата се въвеждат пет екологични групи за автомобилите с до 8 места и до 3.5 тона. Определянето на групата ще зависи от еврокатегорията или датата на първата регистрация на колата и от техническото измерване на отделяните замърсители.
 
Предвижда се автомобилите, които са само с електродвигатели, както и тези с водородна горивна клетка, да се категоризират в пета екологична група.

 Застрахователи се произнесоха: Това са трите най-опасни марки коли!

Екокатегорията на автомобилите с газови уредби на метан и пропан-бутан пък ще определя, когато двигателят работи с уредбата. Това със сигурност означава, че, ако уредбата е в изправност, колата ще попадне в по-висока категория, отколкото, ако е на бензинов режим, обясни Владимир Дочев:
 
„Промените в наредбата са резултат на прилагането на европейската политика за отчитането на този вид системи, като такива, които работят с чисти горива. Дали ще попаднат в пета категория на екологични автомобили, това не е сигурно, защото зависи от самия автомобил - от това колко е нов и като каква категория е проектиран първоначално да бъде. Но със сигурност, докато работят на газ, пропан-бутан или метан, автомобилите са по-екологични и ще попаднат в по-висока категория, отколкото биха попаднали на бензин“.

Категорията ще се определя при периодичния преглед на автомобилите. Промените в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства предвиждат още  създаване на онлайн система за регистрация данните от газоанализаторите, димомерите и стенда за проверка на спирачките, получени при годишния технически преглед.

Ето как полицията в Германия проверява за незаконен тунинг (ВИДЕО)

Проектът за промени е публикуван на портала за обществени консултации strategy.bg, като дата на приключване на обсъждането е 13 май т.г.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • :-)
    14.04.2019 8:36
    Изключително глупаво и антиекологично. Така всички бензинови "бегачки" на 300 + хиляди километра и с махнати катализатори, ще се маскират с по една газова уредба и хоп, стават мега екоколи
  • ПЕТЪРЧО
    14.04.2019 10:09
    КАКВО ТОЧНА КАЗМА ТОВА ПИСАНИЕ? ТРИ ДУМИ СЕ ПОВТАРЯТ ШЕСТ ПЪТИ И В КРАЯ САМО ЗА ГАЗОВИТЕ УРЕДБИ. БЪДЕТЕ КОНКРЕТНИ, А НЕ АЛА БАЛА ПОРНОКАЛА!