Учени проследиха как се случва заразяването с COVID-19 в автобуса СХЕМА

  • 22.03.2020 8:50 /
  • 21850 /
  • 4
Учени проследиха как се случва заразяването с COVID-19 в автобуса СХЕМА

Китайски учени са проследили как е станало заразяването с коронавирус на пътници в автобус от един единствен човек. Резултатите са поучителни и впечатляващи: някои стереотипи относно поведението на COVID-19 се оказват разрушени.

Познаването на механизма на предаване на вируса от носителя към незаразено лице ще помогне да се спре разпространението на COVID-19. За всеки от нас това означава възможността да избегне заразяването. Ето защо е толкова важно да се проследи развитието на заразяването в рамките на един конкретен обичаен автобус.

Този пример може да се счита за класически: човекът не е знаел, че е станал носител на вируса, използвал е автобус, но понеже не се чувствал в добро здравословно състояние, избягвал да общува с други хора. Необходимо е да се спомене също така, че само част от хората са използвали маски (случаят е станал, когато е било известно малко за епидемията).

Ще се изумите как тази жена си купува храна, за да не се зарази с коронавируса ВИДЕО

Хронология на заразяването

И така, на 22 януари, в разгара на празниците по случай китайската Нова година, пътник се качил на автобус в провинция Хунан. Той не се чувствал добре, но външно това не било забележимо.

Мъжът заел мястото си в предпоследния ред на пътеката. Автобусът тръгнал по маршрута си като всички седалки били заети. По време на четиричасовото пътуване заразеният пътник не е ставал от мястото си и не е разговорял с никого.

В крайната точка на маршрута всички пътници напуснали салона и нова партида пътници влезли в него.

С червено е обозначен болният пътник; в оранжево  - заразените от него; синята фигурка също е заразена, но безсимптомно. Розовата фигура - заразена 30 минути. след като пациентът напуснал автобуса.

 

А самият заразен (припомняме, че той не е знаел за болестта си) на тази автогара се преместил в друг автобус. Това бил малък микробус - маршрутка, в който той се намирал още час.

След определен период до тези два автобуса достигнало разследването на единадесет едновременни случая на заразяване.

Осем души веднага се заразили в първия - голям автобус. Освен това някои от тях са седяли на разстояние 4,5 м от болния. Един от заразените е хванал вируса, когато в салона не е бил нито болния гражданин, нито осемте новозаразени: 30 минути след пристигането на автобуса до крайната гара и салонът е освободен, в него влизат нови пътници, един от които става деветият заразен.

В маршрутката, в която се е преместил болният мъж, са се заразили още двама пътници. Интересното е, че един от тях също е седял доста далеч от заразения - също на 4,5 метра.

Как да убием коронавируса в колата

Неочаквани изводи

- Постулатът за безопасното разстояние от 2 м от носителя на заразата е нарушен: даденият случай дава потвърдена цифра от 4,5 метра.

- Можете да се заразите дори когато носителят е напуснал определеното затворено пространство. Очевидно чрез детайли на интериора, върху повърхността на които се е настанил вирусът.

- В крайна сметка си струва да носите маски: сред 11-те заразени няма нито един, който да е носил маската.

- Коронавирусът не е напълно изучен. Така например, не е ясно защо никой от най-близките съседи на заразения пътник не се е заразил.

- Трябва да се отбележи, че изводите от това проучване не могат да бъдат безусловни. Споменатите 4,5 метра най-вероятно са били достигнати от вируса с помощта на отоплителната система - възходящи потоци от топъл въздух са подхванали вируса и са го пренесли по-далеч, отколкото той може да достигне по естествен начин. Но дори и така да е, това казва доста неща.

Трудната работа, извършена от китайските изследователи, за пореден път потвърждава, че общественият транспорт трябва да се избягва. Особено ако човек е без маска и не дезинфекцира ръцете си. 

/auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • умно
    22.03.2020 11:17
    Аз пък си мисля,че коронавирусът има избирателна способност и си търси хората.
  • Маргарита
    22.03.2020 19:24
    Дайте воля на блицовите тъпотии. Те ще ви успокоят.
  • оригинална статия
    23.03.2020 4:29
    изглежда ми доста нетактично да се копира и да не се посочат източниците ... https://nauka.bg/koronavirusat-da-preleti-4-5-metra-da-zadarji/
  • Alex
    24.03.2020 8:43
    Aми хубаво е това обяснение.Но и то като извинението за настъпване по крака,не върши никаква работа.Набутаха ни гадния вирус,сега 'акъл-море,глава шамандура" и...кел файда!