Toyota изтегля още 2,43 милиона хибридни коли в цял свят

  • 05.10.2018 12:44 /
  • 11084 /
  • 0
Toyota изтегля още 2,43 милиона хибридни коли в цял свят

Японският автомобилен концерн Тойота (Toyota) обяви днес, че изтегля 2,43 милиона хибридни коли в цял свят. Това става по-малко от месец, след като компанията бе принудена да изтегли над 1 милион автомобила с тази технология, информира АФП.

Тойота посочи в комюнике като причина за изтеглянето проблем с функционирането на хибридната система, който може да доведе до риск от инцидент.

При предишното изтегляне от пазара на 1,43 милиона хибридни автомобили Prius и Lexus CT200h Toyota обясни, че това става заради евентуални дефекти във въздушните възглавници. Изтеглени бяха автомобили, които са пуснати в продажба в периода от октомври 2008 година до април 2012 година.

През това време в Япония са произведени 743 хил. коли от тези модели, в Северна Америка 495 хиляди, а в Европа 141 хиляди. Дефектните автомобили с Китай са 9000 и 46 хиляди в други региони по света.

Дефектът представлява пукнатина в шева на въздушната възглавница. Дефектът е във въздушната възглавница на шофьорското място и при необходимост най-вероятно ще се надуе само частично.

От Toyota Motor Corp. отбелязаха, че не са известни всички случаи на аварии и всички смъртни случаи заради последвалия дефект. Повредените въздушни възглавници са отговорни за 11 смъртни случая и над 100 ранени в световен мащаб. Още три смъртни случая са обект на разследване в Малайзия . 

Все още няма официални подробности какъв какъв точно е дефектът във функционирането на хибридната система, заради коюто бе обявено актуалното изтегляне на над 2,4 млн. коли от пазарите в цял свят./auto.blitz.bg 

КОМЕНТИРАЙ