Такава кола французи не бяха виждали! "Звяра" на Тръмп покори Париж (ИНФОГРАФИКА)

  • 12.11.2018 9:20 /
  • 20664 /
  • 1
Такава кола французи не бяха виждали! "Звяра" на Тръмп покори Париж (ИНФОГРАФИКА)

Новата бронирана лимузина на американския президент Доналд Тръмп направи дебюта си зад граница при визитата на държавния глава в Париж, предадоха агенциите.

 

Изготвената от „Дженерал мотърс“ кола марка „Кадилак“, с прякор „Звяра“, се появи за първи път пред публика на 24 септември, когато тя разкарваше Тръмп из Ню Йорк преди срещите му в рамките на заседанието на Общото събрание на ООН.

 

Усъвършенстваната версия на президентската лимузина заменя стария модел, който е от януари 2009 г. Новият „Звяр“ има 1250мм броня и врати, дебели 200 мм, които тежат колкото вратата на пътнически самолет. Компонентите му включват титан, металокерамика и бронирана плоча под пода. Поради това „Звяра“ тежи около 9000 кг. Колата има „рън флат“ гуми, които са издръжливи на спукване, и камера за нощно виждане. От предницата ѝ може да се изстрелват гранати със сълзотворен газ. Двигателят е дизелов, тъй като това гориво е по-трудно възпламенимо. Има и други мерки за сигурност като запас от кислород, сателитен телефон и куфарче с кодовете за задействане на ядрените оръжия на САЩ. Шофьорът има пушка помпа, а според източници от тайните служби лимузината разполага и с гранатомети.

Ако президентът има някакви проблеми със здравето, в „Звяра: има всички необходими уреди като дефибрилатор (за възстановяване на сърдечната дейност), а също така и запас от кръв от неговата кръвна група. По аналогия с президентския самолет „Еър Форс 1“, и лимузината ми се нарича „Кадилак 1“. Сокрет сървис обаче има свое кодово название на това возило, и то не е „Звяра“, изтъква News18.com”, цитирани от „Телеграф“. Според сайта бодигардовете наричат колата „Дилижанса“.

 

Спореед сайта за държавните поръчки на САЩ „Дженерал мотърс“ (GM) е спечелил контракти на стойност 15,8 млн. долара за разработката на лимузината от 2014г. до 2017 г. Не е ясно обаче дали това покрива всички разходи по разработката. Твърди се, че една нова президентска лимузина струва 1,5 млн. долара. Юзасега бяха показани само две, като „Дженерал мотърс“ постепенно ще доставя още, за да заменят всичките 12 налични в гаража на Белия дом.

Според autoweek.com няма големи разлики в дизайна между стария и новия „Звяр“. Конструкцията на усъвършенствания модел е по-олекотена, като на някой места бронираното стъкло е подменено с метал. За сметка на това предното стъкло е по-голямо, като стига почти до покрива. Багажникът е по-малък и е скосен отдолу, за да може „Звяра“ да слиза по-лесно от товарния самолет С-17 „Глоубмастър“, който го превозва навсякъде, където отива и президентът. При тази промяна проектантите са се ръководили от идеята, че така или иначе в лимузината не се транспортира обемист багаж.

 

Новият „Звяр“ харчи гориво колкото и стария – изминава около 3 км с един литър. Любителите на високите скорости биха очаквали той да се носи като вигър по шосетата, Те обаче ще останат разочаровани. Президентската лимузина развива само около 100 км/ч. Според autoweek.com такива возила нямат нужда от висока скорост като предпазна мярка. „Зверовете“ пътуват доста кротко почти навсякъде, като разчитат основно на бронята си за защита.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Румен
    12.11.2018 10:16
    А;о, 1250 мм са 1,25 метра! Къде видяхте такава дебела, повече от 1 метър броня! Журналята хал хабер си нямат от мерки и теглилки, и не само!