Свръхнадеждните автомобили, които служат на собствениците си най-малко 15 г.

  • 20.01.2020 8:50 /
  • 113166 /
  • 0
Свръхнадеждните автомобили, които служат на собствениците си най-малко 15 г.

Агенцията iSeeCars посочи моделите на автомобилите, които не са сменяни дълго време от своите собственици. 

Експертите от американския портал iSeeCars публикуваха класация на най-надеждните стари автомобили, които остават в ръцете на първия си собственик повече от 15 години след покупката. 

Изследователите са анализирали 350 000 сделки с коли втора употреба между 1984 и 2004 година производство и са достигнали до извода, че най-дълговечни са японските автомобили.  

Доминират в рейтинга моделите с марката Toyota: в топ-15 на най-популярните автомобили, които са експлоатирани от собствениците си минимум 15 години, десет са Toyota, четири Honda и един Subaru.

Ръководителят на ISeeCars Фонг Ли смята, че причината за дългото използване на Toyota и Honda е изключителната им надеждност и дълготрайност.

Японските коли не изискват значителни разходи при обслужване и рядко се чупят, затова собствениците им не се стремят да ги сменят с нови.   

Според статистиката само един от всеки тринадесет жители на САЩ не сменя автомобила си повече от 15 години, което съответства на показателя 7.7%.

По данни на IHS Markit за 2018 година,  средностатистическият американец сменя колата си на всеки 80 месеца.  

С най-голямо нежелание да сменят колата си са собствениците на всъдеходите Highlander първо поколение: при 18,3 процента от собствениците колите са купени през 2004 година и по-рано.

На второ място се нарежда миниванът Sienna (15,5 процента), на трето - пикапът Tacoma (14,5 процента), на четвърто - пикапът Tundra (14,2 процента).

Петото място се заема от единственото Subaru в топ-15 - всъдеходът Forester (12,8 процента).

Моделите, които и в момента се продават в България, също са се представили добре: RAV4 заема шесто място (12,7 процента), Honda CR-V (12,4 процента) заема осмо място, а Toyota Corolla (11,4 процента) се нарежда на 12-о място, Toyota Land Cruiser (10,6 процента) заема последната 15-а позиция.

Сред американските марки най се котира Chevrolet Colorado (10,3 процента), а в сегмента спортни коли лидер неочаквано се оказва Audi S4 (7,9 процента).

Най-рядко на вторичния пазар могат да се срещнат моделите Jeep и Ford, които са били на един собственик повече от 15 години.

Притежателите на американските всъдеходи и пикапи предпочитат по-често да си сменят колите: сред собствениците на Cherokee само 3,8 процента се возят на автомобил по-стар от 15 години, за Grand Cherokee този показател е равен на 4,5 процента, Wrangler — 4,6 процента, Ford Explorer и Escape -пет процента, за F-150 показателят е ,9 процента.

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни материали за всеки!

КОМЕНТИРАЙ