Световни експерти посочиха най-безопасния цвят за автомобила

  • 30.04.2020 8:53 /
  • 1664 /
  • 0
Световни експерти посочиха най-безопасния цвят за автомобила

Към днешен ден най-разпространените автомобилни цветове са оттенъци на сивото, въпреки това, че над 70% от произвежданите автомобили в света са сиви, бели или черни. 

Червените, сините и кафявите автомобили варират между 7 и 10 процента всеки, докато процентът на другата цветова гама съставлява само 6%. 

Бъдещият собственик на автомобил много време мисли за предстоящата покупка, за това, какви са особеностите на интериора и екстериора, как работи двигателя и какви са технологиите за безопасност на колата. 

При това, най-приятната част от процеса е решението какъв да бъде цветът на колата на новия автомобил. Както стана ясно, избраният цвят на автомобила може да повлияе на шансовете му да попадне в катастрофа. 

Съществуват няколко тайни при покупката на автомобил, за които дилърът няма да ви каже и преди покупката на кола в автокъщата вие трябва да имате предвид с оглед на долупосочената статистика. 

Според статистиката на Kelley Blue Book, американска компания, специализираща в анализите на автомобилния пазар, сребристият цвят е признат за най-популярния сред автомобилите, а белият цвят е на второ място в рейтинга. Но, според последните изследвания, проведени от университет в САЩ, от девата цвята белият превъзхожда сребристия в рейтинга за безопасност. 

По данни на изследването, светлите автомобили, за разлика от тъмните, попадат в катастрофи доста по-малко, при което часът на катастрофата от денонощието не е фактор. 

Към светлите коли се отнасят още портокаловите, жълтите и кремавите. 

Американското списание "Безопасност на трафика" на свой ред твърди, че розовият, както и другите светли тонове - бяло, кремаво, слонова кост, е най-безопасният цвят за кола. Шведските специалисти по боядисване на авомобили пък са анализирали 31 000 автомобилни катастрофи и са открили, че розовите коли са участвали в инцидентите най-малко. 

Освен черните, не по-малко опасни са колите със сив цвят (рискът е с 13% по-голям), сребристите (рискът е по-голям с 10%), сините и червените (рискът е по-голям със 7% за всеки). 

Също налице е и една друга интересна статистика, която говори за това, че колите с дадените цветове се и крадат по-често. 

Друг интересен мит е, че цената зависи от цвета на автомобила. Всъщност, застрахователите не приемат под внимание дадения фактор. 

В крайна сметка, ако купувате кола, изхождайки от критериите за безопасност, трябва да изберете бялата. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ