Страхотен салон: Представиха първите полски електромобили ВИДЕО

  • 31.07.2020 9:20 /
  • 31806 /
  • 4
Страхотен салон: Представиха първите полски електромобили ВИДЕО

Имайки предвид нарастващата популярност на електрическите автомобили, поляците са решили не само да възобновят собствената си автомобилна индустрия, но и веднага да встъпят в ролята на производител на електрически превозни средства.

Името на новата полска марка - Izera съдържа препратка към Изерската планина, разположена на границата между Полша и Чехия.

Във Варшава, столицата на Полша, бяха представени първите два модела Izera - електрически кросоувър и хечбек. Стартът на производството на автомобили от Полша е планиран за 2023 година.

Преди години поляците имаха собствена автомобилна индустрия, но в последно време се занимаваха само със сглобяване на автомобили на чужди марки. Това най-вече е обусловено от сравнително евтината работна сила.

Младата марка има за цел да запълни празнината и да съживи националната автомобилна индустрия. Сега тя е собственост на контролираната от държавата компания ElectroMobility Poland, основана през 2016 г. от PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA и Tauron Polska Energia SA.

Citroen представи удивителен и много евтин електромобил ВИДЕО

По всяка вероятност електромобилите на Ireza няма да бъдат напълно независими, тъй като сега е трудно да се произведе масов автомобил без сътрудничество. Вече е известно, че Izera ще закупи платформата за първите модели от друг производител, като не се съобщава името му. Вероятно става въпрос за Volkswagen и неговата модулна платформа за електромобили VW MEB.

Поляците също така не са разработили дизайна на своите модели самостоятелно, като това е направено от италианското студио Torino Design. Конструкторската част е „предоставена“ на EDAG Engineering с немско-швейцарски корени.

Kinetik 07 - първият български спортен електромобил ВИДЕО

Ако говорим за техническата част на електромобилите, то за нея все още нищо не се знае. Единственото нещо, което производителят е споделил, е скоростта на ускорение до "стотица" (8 секунди) и запасът за пробег след едно зареждане на батерията (400 км според WLTP цикъла).

Електромобилите Izera все още нямат имена. Външно е трудно да ги наречем особени или ултрамодерни, но интериорът е удивителен. Освен това става въпрос не само за размера на мултимедийните екрани и облицовката на салона, но и за редица малки неща, като например сгъваеми маси, куки за чанти, ниши за съхранение на малки неща, многостепенен под на багажното отделение.

Всичко това определено ще се хареса на европейците, които са свикнали с практически решения като концепцията Simply Clever от Skoda. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Българин
    31.07.2020 13:39
    България беше на ВТОРО МЯСТО В СВЕТА ПО ПРОИЗВОСТВО НА ЕЛЕКТРОКАРИ ! Сега сме на ПЪРВО И ЕДИНСТВЕНО ПО ТИКВА ПРЕМИЕР !
  • Да живее бензина
    31.07.2020 15:48
    До къде къде стигна автомобилната индустрия поляци да правят "коли". Слагам коли в кавички, защото тоя миксер е трудно да се нарече кола!
  • Михаил
    31.07.2020 17:02
    А ние произвеждаме тъпаци,мафиоти и електрически тикви по прототип на най голямата марка тиква,БОКО!
  • AvtoMoto
    31.07.2020 22:30
    Ne razbrah kakvo im e polskoto na 2ta elektromobila, no kato si spomnia Polonez-a i che dizaina mu beshe praven v Italia ta trypki me pobivat.