Стана ясно колко точно Ford Ranger и Humvee САЩ са оставили в Афганистан ВИДЕО

  • 06.09.2021 8:45 /
  • 5508 /
  • 0
Стана ясно колко точно Ford Ranger и Humvee САЩ са оставили в Афганистан ВИДЕО

От видео се вижда, че американски войници унищожават военна техника преди да напуснат Афганистан. Когато в края на миналия месец американските войски напуснаха Афганистан, те не успяха да вземат със себе си цялата си техника. В страната са останали, включително, и хиляди Ford Ranger и Humvee.

Според слуховете, които все още не са потвърдени официално, талибаните са получили от САЩ оръжие за 83 милиарда долара, като се предполага, че то е било изцяло функциониращо и готово за употреба. 

Но след проверка на фактите The Washington Post обяснява, че обсъжданата цифра от 83 милиарда долара е свързана с вложенията във Фонда за силите за сигурност на Афганистан след нахлуването на САЩ през 2001 година. Според отчета на Сметната палата на правителството на САЩ за 2017 година, само 29% от тези пари са отишли за оборудване и транспорт. 

Според същия доклад, в периода 2005 до 2016 година с парите на американските данъкоплатци са били закупени 76 000 автомобила за употреба в Афганистан, включително 43 000 пикапа Ford Ranger, 22 000 Humvee и 900 MRAP (противоминни автомобили със защита против засада). Около 70% от транспортните средства са били предадени на афганистанските въоръжени сили, а останалите на националната полиция. 

Не знаем какво се е случило с всичките тези автомобили. Онези, които са били предадени на афганистанските сили за сигурност, най-вероятно са в ръцете на талибаните. Но, както и голямата част от оборудването, поръчано в първите дни на военната кампания, част от автомобилите са били утилизирани преди доста години поради своята възраст. 

Естествено, че американските военни не са толкова глупави, че да оставят сериозните машини заредени с гориво и подготвени за използване от новия режим. 

The Washington Post цитира шефа на Централното командване на САЩ енерал Кенет Ф. Макензи-младши, който заявява, че преди да напуснат летището в Кабул военните са извели извън строя част от автомобилите си (не става ясно колко) и 73 самолета. 

КОМЕНТИРАЙ