Стана ясно колко ще струва супер евтиния електромобил на Русия

  • 19.08.2020 8:18 /
  • 18010 /
  • 2
Стана ясно колко ще струва супер евтиния електромобил на Русия

Базовата версия на руската електрическа кола Zetta е оценена на 550 000 рубли (около 12 300 лева). Това съобщи генералният директор на компанията Денис Щуровский. 

Той посни, че става дума за версията с капацитет 10 кВт ч. Тази версия в екорежим ще може да изминава до 180 километра с едно зареждане. 

По думите му това са добри характеристики, отчитайки, че китайските електромобили на същата цена, но с отчитане на държавните субсидии, изминават само до 100 километра. 

Щуровский поясни, че е била поставена цел за създаването на електромобил, който по цена и ефективност да може да се конкурира с автомобилите, снабдени с двигатели с вътрешно горене, и чиято базова версия да може да се използва за града - всичките задачи са изпълнени успешно.

Зетата може да се зарежда от обикновенната електропреносна мрежа или от трансформатор. Компанията има подписано споразумение с компанията "Россия" за изграждането на мрежа от зарядни станции. Първите ще са в Самарска област, след това опитът ще бъде прехвърлен и в други градове. 

 

Планира се руският електромобил да се произвежда в Толиати - вече е започнала опитно-промишлената сглобка. В процеса на разработката ще са необходими допълнитени инвестиции в размер на 100 милиона рубли. В момента експертният съвет на Фонда за развитие на промишлеността на Русия раглежда този въпрос. 

Ако решението бъде положително, компанията ще започне производство до 3-4 месеца. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Ха ха
    21.08.2020 7:12
    За тея пари има Ситроен Ami на цена 6000 евро.
  • ААА
    23.08.2020 15:38
    А случайно да добавиш, че Ситроена му дават пробег 70 километра?! Или просто си плямпаш да не заспиш:)