Шок с цените на луксозните коли втора ръка, започнаха да падат като круши

  • 05.12.2022 9:03 /
  • 9126 /
  • 1
Шок с цените на луксозните коли втора ръка, започнаха да падат като круши

Сривът в обменните курсове на криптовалутата, който стартира с колапса на борсата FTX, започна да засяга и други области. Както пише New York Post, ефектът от кризата вече сериозно се усеща на пазара на употребявани луксозни автомобили, пише Факти бг.

Техните собственици, които загубиха общо милиарди долари, очевидно трябва да се разделят със скъпите си покупки.

Увеличаването на броя на офертите за употребявани луксозни коли доведе до намаляване на цените им, като в някои случаи разликата достига десетки хиляди долари. Според изданието в момента (не се уточнява в кой от световните автомобилни сайтове) има 1606 активни обяви за продажба на Mercedes-Benz G-класа.

Авторите отбелязват, че това е много повече, отколкото някога са виждали. Още нещо, което отбелязват от New York Post е, че миналата година Gelendvagen-ите са се продавали за около 300 000 долара, а сега средната цена се доближава до отметката от 200 000.

Така наскоро Mercedes-AMG G63 от 2020 г. с пробег от само 6 000 километра беше продаден за 179 хиляди долара, докато преди година същата версия на AMG се търгуваше за 240 хиляди. Подобен спад на средната цена се наблюдава и в сегмента на суперавтомобилите McLaren и Lamborghini.

Сривът на криптовалутите обаче не е единственият виновен за поевтиняването на ултраскъпите коли с пробег. Отбелязва се, че през цялата 2021 година цените на вторичния пазар непрекъснато са се покачвали и преходът към понижение сега е съвсем естествен.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Шмекери
    06.12.2022 4:26
    Това се отнася за зад Океана. В Мутромилиционерочалгария спад на цени няма.