След забраната: Какви автомобили си купуват най-често жените в Саудитска Арабия

  • 09.08.2018 18:58 /
  • 7722 /
  • 1
След забраната: Какви автомобили си купуват най-често жените в Саудитска Арабия

След отмяната за забрана за шофиране стана ясно, че жените в Саудитска Арабия предпочитат бързите коли с ревящ мотор. Много дилъри на автомобили в Кралството се бяха специално подготвили за отмяната на 24 юни. Те наеха жени мениджъри по продажбите и напълниха автосалоните с модели, които трябваше със сигурност  да се харесат на нежния пол - седани и компактни кросоувъри в ярки цветове. Но впоследствие стана ясно, че саудитските жени не обичат просто да се возят, те искат да правят това бързо и шумно.  

Rolls-Royce, например, специално за потенциалните си клиентки представи вишнев Dawn Drophead Coupé и класическия седан Ghost с цвят на розов кварц с блестящ черен преден капак и прозрачен покрив. Audi "очакваше, че жените ще започнал с малки автомобили с малки двигатели, но клиентките им се нахвърлиха на големите коли с огромни двигатели", отбелязва Тагхрид ал Шомрани, служител в автосалон на компанията в Джеда.  

Свързано изображение

Когато 23-годишната служителка на Audi Самия Уехеба разказала на колегите си, че иска Audi RS3 с двигател с мощност 400 конски сили, никой не ѝ повярвал. Все пак това е един от автомобилите, с които младите саудитци организират драг състезания и дрифтират по улиците. "Никой не очакваше да ме види зад волана на тази кола", казва Уехеба, сядайки в своето сиво Audi RS3. "Това е мъжка кола, още повече в тази страна", добавя тя. По думите ѝ, всички си мислели, че тя ще избере жълтият компактен кросоувър Audi Q2, но по нейните думи тази кола е "твърде мила". "Да не ви приличам на момиче, което кара жълт Q2?", пита Уехеба, която ходи по улиците незабрадена и мечтае да стане една от първите жени състезатели по дрифт в Саудитска Арабия. 

Когато кралят Салман през септември 2017 година обяви плана си да отмени забраната за шофиране на жените, 64-годишната Сахар Насиф вече е знаела какво тя иска да яхне -  Mustang кабриолет. "Винаги съм си мечтала за тази кола", казва Насиф, която се научила да шофира преди няколко десетилетия, докато е била студентка в САЩ.  

Насиф е отявлена активистка на кампанията за защита на правото на жените да шофират. Затова, когато във Ford Motor разбрали за нейната мечта, компанията с радост ѝ предложила да си избере кола. Насиф получава своя мустанг на 9 юли и не го спира дори и за ден. 

Резултат с изображение за Какие автомобили покупают саудовские женщины

Често тя го шофира по украсените с палми булеварди на Джеда със свален покрив, въпреки жегата, за да развозва насам-натам своите 16 внуци. "Обичам тази кола заради рева на двигателя ѝ. Всички ме гледат, виждат жена в спортен автомобил. Но защо не?. Все пак, ние шофираме по-добре от мъжете", казва Насиф. 

Насиф държи кормилото с една ръка, а с другата бибитка на шофьорите мъже, които забравят да дадат мигач или говорят по телефона, докато шофират. Това са типични нарушения по саудитските пътища. "Ако видя, че някой се държи зле, веднага бибиткам. Ще ги научим как правилно се кара", категорична е Насиф. 

По саудитските пътища жените продължават да са малко, особено в по-малките населени места. Но скоро това ще се промени. Десетки хиляди жени вече са се записали в малкото автошколи в кралството. Заради огромния наплив се съставят дълги списъци на чакащи. Очаква се откриването на все нови и нови автошколи. Според прогнозите на PricewaterhouseCoopers, до 2020 година зад волана в кралството ще има около 3 милиона жени.

Резултат с изображение за Какие автомобили покупают саудовские женщины

За много саудитски жени шофирането е просто икономическа необходимост, твърде скъпо е да се плаща на лични шофьори. При това в отдалечените пустинни райони на бедуинките тихичко сами си карат коли вече от няколко десетилетия, превозвайки стоки и добитък. Много жени също са добре запознати с устройството на автомобилите, защото са шофирали зад граница. Работещият в автосалон на GMC в Джеда Мухаммад ал-Дали е останал удивен, когато жена, на която той показвал автомобил, започнала да го пита за обема на двигателя и други негови детайли. "Откъде вие знаете всичко това?", попитал я той. 

Дори жените, които все още нямат книжки, вече си мислят каква кола да си вземат и какъв цвят да е тя. Например, 27-годишната Атхир Мухамад иска да си купи розов автомобил, за да може братята ѝ да се срамуват да го ползват и така той да бъде само за нея. "Ако колата е розова, те няма да припарят до нея", обяснява тя. 

Резултат с изображение за автомобили  саудовские женщины

Принцеса Алджохара ал Сауд мечтае за Range Rover. "Начинаеща шофьорка съм, затова искам нещо по-голямо", казва тя, сядайки зад волана на огромния джип Range Rover Velar в автосалон в Риад. "Отчитайки и дупките по пътищата, искам и някоя по-висока кола", добавя тя. На нея обаче ѝ предстои тепърва да си изкара книжка. 

Вече получилата СУМПС Маха Тахер наскоро е прекарала вечерта си в автосалона на Porsche, разглеждайки различните модели. Продавачът я посъветвал да си вземе лесния за управление кросоувр Macan, предвиден предимно за жени. "Много е малък", отсича тя. Тахер иска още автомобилът да има хубава аудиосистема и тъмен кожен салон. Тя също няма нищо против новият ѝ автомобил да има ревящ двигател. "Харесва ми този звук", признава тя.  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Мари
    29.01.2019 14:39
    Винаги ми е било чудно защо мъжете решават какви коли да карат жените. Също така защо колата на една жена трябва да е малка и розова или лилава. Нямам отговор на този въпрос, сигурно и мъжете нямат. Карам си джипката и толкова.