Ще помогнал ли парните коли на човечеството да спаси екологията

  • 21.06.2022 9:31 /
  • 3380 /
  • 0
Ще помогнал ли парните коли на човечеството да спаси екологията

В редица региони на нашата планета през последните години все по-често се отчитат аномалии с температурата. На Земята периодично се случват големи горски пожари, а количеството автомобили постоянно се увеличава. Всичко това ни кара да се замислим за необходимостта от предприемане на мерки за намаляване на вредните емисии в атмосферата. 

Според статистиката над една четвърт от емисиите на СО2 в атмосферата на Земята към днешен ден се пада на транспорта. По този начин, за да намалим съдържанието на въглеводород във въздуха, човечеството ще трябва на първо време да намали транспортните средства, работещи с бензин, газ и дизел. 

Както е известно, в зората на автомобилостроенето много от колите са работили на пара. И експертите еколози се заинтересуваха от въпроса за това, дали не може тази технология да помогне за решаването на проблема с СО2 в наши дни.

Защо парните коли изгубиха пред бензиновите 

В началото на ерата на автомобилостроенето парните коли активно са се конкурирали с бензиновите. Впоследствие транспортните средства, работещи с бензин, постепенно са започнали да печелят. През 1912 година на бензинова кола е бил монтиран първият електрически стартер. 

Това, по своята същност, е и поставило точка в развитието на парните автомобили. Електрическите стартери направили бензиновите модели много удобни за експлоатация, мобилни и безопасни. Парните коли пък останали доста тежки и тромави. 

За да може човек да запали такава парна кола, е било необходимо парата да бъде нагрята до необходимата температура. При това парните коли стрували по-скъпо от бензиновите. 

Парни автобуси 

През 70-те години на миналия век в някои американски градове решили да намалят смога по улиците, пускайки в обществения транспорт мрежа от парни автомобили. 

Техниката обаче не успяла да се задържи достатъчно дълго по улиците на мегаполисите. Парните коли всъщност не са толкова и екологични и безопасни, колкото смятат мнозина. 

За нагряване на водата в тези транспортни средства пак се използва гориво, което отделя в атмосферата СО2. В крайна сметка американските градове са се отказали от използването на парни автобуси. И без това техниката се оказала екологично небезопасна. При това по онова време в САЩ вече са се били появили технологии, намаляващи нивото на изхвърляния въглеводород и другите вредни газове, продукт на работата на ДВГ. 

Могат ли парните машини да решат проблема с въглеродния двуокис днес 

Поради това, че парните транспортни средства също изхвърлят в атмосферата вредни вещества и също така са доста неудобно за експлоатация, според експертите, те не могат да помогнат за опазването на околната среда на планетата. 

Експлоатацията и разработката на коли, отговарящи на съвременните изисквания, би струвало на държавите и компаниите изключително скъпо. 

Еколозите смятат, че намаляването на емисиите на СО2 в атмосферата, идващи от транспортните средства, трябва да се направи за сметка не на развитието на парните автомобили, а на електрическите. 

Съвременните модели от този вид вече могат да изминават само с едно зареждане почти 650 километра. 

Електромобилите са удобни за експлоатация и са лесни за ремонт. Човечеството вече е успяло а разработи достатъчно технологии, които да позволяват създаването на транспортни средства, отговарящи на съвременните изисквания за екология. 

КОМЕНТИРАЙ