Руснаците полудяха по електрическите автомобили, а причината е ...

 • 27.10.2021 9:06 /
 • 6437 /
 • 2
Руснаците полудяха по електрическите автомобили, а причината е ...

Продажбите на нови електрически автомобили в Русия за първите девет месеца на годината са се увеличили пет пъти в сравнение със същия период на 2020 г., съобщиха за РИА Новости от автомобилния портал Drom. За същия период, продажбите на употребявани електромобили са нараснали с 58%, пише money.bg.

В същото време обаче трябва да се отбележи, че пазарът на електрически автомобили в Русия все още е твърде малък - продажбите на тези коли заемат едва 0,4% от общия обем на продадените автомобили.

Средната цена на електрически автомобил е около два пъти по-висока от средната цена на автомобил с двигател с вътрешно горене - съответно около 20 000 щатски долара и 9 000 долара.

"Продажбите на електрически превозни средства в страната растат бързо от година на година и е ясно, че тази тенденция ще продължи. За деветте месеца на 2021 г. продадените електрически превозни средства са с 16% повече, отколкото през цялата минала година.

Стимул за продажбите на електромобили е и въвеждането на безмитния им внос в Русия от 4 май 2020 г." коментират от Drom.

"Но тези автомобили все още са лукс за повечето руснаци, тъй като средната им цена е много по-висока от цената на автомобилите с двигател с вътрешно горене", допълва анализатор.

По данни на експерти, най-популярният електрически автомобил в Русия продължава да е Nissan Leaf - 74% от всички продажби на електрически превозни средства се падат на този модел. Автомобилите на Tesla представляват 11% от продажбите, а 15% са продажбите на електрическите превозни средства от други производители.  

В Москва и Санкт Петербург премиум сегментът на тези марки автомобили и новите електрически превозни средства са по-популярни. В Сибир и Далечния изток пазарът на електрически автомобили се състои главно от употребявани Nissan Leafs, внесени от Япония.

Според направено от автомобилния портал Drom проучване сред шофьори от цяла Русия, 63% от шофьорите в страната биха искали да си купят електрически автомобил през следващите няколко години.

В същото време, 28% от шофьорите отлагат покупката поради разходите и малкия избор, а 23% ги спира липсата на зарядни станции в близост. Но 12% от руснаците не виждат никакви проблеми в това и вече обмислят да си купят кола с електродвигател.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Парен чук
  27.10.2021 16:39
  Пък у нас електробричките щот да два пъти по евтини.....ха ха
 • Цун Кай Го
  27.10.2021 17:30
  А нали първият автомобил е измислен във Русия,а това означава електрическия тоже.......Спазиха закона на Ленин за пълна Електрификация....????