Разкриха колко печелят автоджамбазите, след като ви задигнат колата

  • 21.11.2022 7:35 /
  • 3740 /
  • 0
Разкриха колко печелят автоджамбазите, след като ви задигнат колата

Крадците на автомобили "прибират" само малка част от пълната стойност на колата ви, след като са я откраднали и се опитват да я пласират на черния пазар. Това показва разследване на застрахователната компания Direct Line и университета Хъдърсфийлд по време, на което били интервюирани крадци на автомобили, съобщава "Дейли мейл", цитиран от money.bg.

Престъпниците обикновено печелят само 1,25 процента от пазарната цена на откраднато превозно средство, като в най-добрия случай се надяват на 5 процента от реалната цена на колата.

За кражба на нова кола на стойност до £20 000 - като Ford Focus или Nissan Qashqai, печалбата им ще бъде само около £250, въпреки че някои крадци признават, че крадат до 95 коли на седмица.

Крадците, участващи в проучването, казват, че популярните мощни автомобили са особено желани, особено модели като Audi RS6, RS4 и S3, заедно с хотхечовете Ford Focus RS и Honda Civic Type R.

"Тези модели са търсени поради тяхната стойност като автомобили за бягство при извършване на други престъпления, например при кражби с взлом, а също и заради високата им стойност при препродажба на черния пазар", споделят опитни крадци на автомобили. 

Но дори и при тези автомобили възвращаемостта може да бъде едва 5 процента от стойността им.

Крадци казват, че обикновено биха спечелили само около 2000 паунда за кражба на кола като Audi S3, чиято пазарна стойност е около 40 000 паунда.

Най-често автокрадците крадат по поръчка - по списък от пет или шест коли, към които да се насочат. Това са конкретни заявки за определени превозни средства, които искат да разглобят за резервни части или такива, които са много търсени в чужбина.

Тези поръчки могат да бъдат много детайлни, тъй като обикновено се изискват части, необходими за ремонт на повреден автомобил или дублиране на самоличността на двигател, използван за престъпна дейност. Това означава, че крадците трябва да откраднат не само една и съща марка и модел кола, но такава със съответната възраст, цвят и тапицерия.

Поръчките за износ, при които откраднатите превозни средства се товарят в контейнери и се изпращат в чужбина също могат да бъдат много специфични, тъй като някои автомобили са особено скъпи за законно закупуване в определени страни заради данъчното им облагане.

И все пак, когато крадците не крадат коли по списък, марката и моделът на колата се оказват основния фактор, който определя колко пари ще направят, когато се опитват да я пласират на черния пазар. 

Според данните на Министерството на вътрешните работи 108 542 автомобила са били откраднати между април 2021 г. и март 2022 г. в Англия и Уелс, което се равнява на средно 279 кражби всеки ден. Това представлява увеличение от 22 процента спрямо предходните 12 месеца, като кражбите, при които крадците проникват в системи за безключов достъп и безключово стартиране се превръщат във все по-използвана тактика от организирани банди.

КОМЕНТИРАЙ