Пускат на пазара кола, изминаваща 70 км само със слънчева енергия ВИДЕО

 • 12.06.2022 10:50 /
 • 6202 /
 • 4
Пускат на пазара кола, изминаваща 70 км само със слънчева енергия ВИДЕО

Автомобилната индустрия устойчиво започна да се ориентира към електричеството като един по-екологичен заместител на традиционните горива за превозните средства. Появяват се и модели, използващи водородни горивни клетки, а скоро може да видим и все повече със слънчево захранване.

Един от тях се очаква да бъде превозното средство на стартъпа за електромобили Lightyear, който разкри своя прототип Lightyear 0, на събитие тази седмица в Нидерландия, пише webcafe.bg.

Колата е продукт на шест години изследвания и разработки и всъщност няма съществена разлика с първия прототип, който бе представен за първи път през 2019 г.

По същество Lightyear 0 представлява хибрид с конвенционален 60-киловатчасов акумулатор за електромобили, който може да осигури обхват от 625 километра преход.

Това, което отличава автомобилът, са слънчевите панели, които заемат площ от пет квадратни метра по покрива и предния капак на . Те служат за допълнение на електрическата батерия и ще могат да се зареждат автоматично всеки път, когато колата е изложена на слънце - без значение дали е паркирана или в движение, като ще предоставят възможност за допълнителни 70 километра преход.

Евтин мини градски електромобил със соларни панели излиза на пазара ВИДЕО

Съвсем нелоша възможност за шофьори, които карат рядко или не им се налага да пътуват на дълги разстояния. От компанията подчертават, че такива потребители биха могли да използват Lightyear 0 в Нидерландия в продължение на два месеца, без да им се налага да похарчат и стотинка за ток.

"В климата на Нидерландия говорим за два пълни месеца, докато в Испания или Португалия може да се достигне до цели седем месеца", твърдят от компанията.

По отношение на мощността батерията с четири мотора може да осигури 174 конски сили при въртящ момент от 1269 нютон-метра. Ускорението от 0 до 100 км/час ще се случва за 10 секунди, което определено не е впечатляващо на фона на други електрически модели на пазара.

По отношение на интериора повечето неща в минималистичен дизайн и съобразени с екологията и опазването на околната среда.

Всички материали са 100 процента веган, включително тапицерия от микрофибър, ратан и пламово масло, кожа на растителна основа, тъкани, изработени от рециклирани бутилки.

Важно е да се отбележи, че собствениците на Lightyear 0 ще трябва да покарат значително дълго време, за да оправдаят покупката на автомобила във финансово отношение.

Mercedes-AMG показа автомобила на бъдещето ВИДЕО

Очаква се цената на Lightyear 0 да бъде 250 000 евро с планирани само 946 бройки, които ще започнат да бъдат произвеждани в края на тази година.

Когато това се случи, Lightyear 0 ще стане първата соларана кола на потребителския пазар. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • haha
  12.06.2022 11:33
  автомобил, направен от отпадъци, но цената 250 000 евро. Тези в Европа са се побъркали. А това с фотовалтаика на покрива отдавна трябваше да се случи. 5 кв. м . са около 500 вата на час. за 8 часа 4 кв.часа. т.е. около30-40 км. на ден.
 • фдгд
  13.06.2022 6:08
  kykykykykyky
 • Варнов
  15.06.2022 20:23
  Много ми е интересно кога ще направят електрически тежко товарни камиони както и истински високопроходими джипове ... ??? Представям си как пада батерията на джипа в гората в някоя огромна кална локва...
 • Електра
  19.06.2022 7:27
  Тези коли не са за да ви е евтино шофирането, а за да не шофира всеки!