Представиха новия руски електромобил "Атом" ВИДЕО

  • 14.05.2023 12:50 /
  • 29052 /
  • 10
Представиха новия руски електромобил "Атом" ВИДЕО

На специално събитие в Москва руският стартъп "Кама" показа прототип на перспективния електрически автомобил "Атом" и обяви датата на началото на серийното му производство, съобщават световните издания.

В рамките на проекта "Атом" ще бъде създадено цяло "семейство" съплатформени електрически автомобили, като сега е показан базовия модел - субкомпактен кросоувър.

Първият сериен "Атом" ще излезе от завода в края на 2024 г., а продажбите на модела ще започнат в първата половина на 2025 г.

Характеристики

Автомобилът има добри данни - ускорение до "стотица" за 7 секунди, пробег след зареждане - до 500 км (в зависимост от версията). Първите електрически автомобили ще бъдат със задно задвижване, но има планове и за 4х4 вариант.

Размерите на очаквания електромобил: дължина - 3995 мм, ширина - 1780 мм и височина - 1615 мм. Тези размери ще осигурят на електрическия автомобил добра маневреност в града и лекота на паркиране. С такива размери декларираното ниво на комфорт на пътниците е C / D-класа.

Стана ясно кои са най-продаваните коли в Русия СНИМКИ

При разработването на ключови компоненти като акумулаторната батерия и електрическото задвижване, партньори на Atom са предприятия на Държавната корпорация "Росатом".

Всички компоненти на електрическия автомобил са пригодени за студен климат. Батерията е базирана на модерни литиево-йонни клетки с висока енергийна плътност.

Дизайн

Италианско дизайнерско бюро работи върху външния вид на електрическия автомобил заедно с екипа на Атом. Задачата е да се създаде лесен за използване и функционален автомобил с поглед към бъдещето. Например, воланът с вграден дисплей е важна препратка към безпилотните превозни средства.

"Атом" умишлено се отдалечава от стандартното оформление и стандартния брой дисплеи, залагайки на единен контролен център на волана и интерфейс с добавена реалност на предното стъкло.

Нови подробности за очаквания Dacia Duster, който ще е радикално преработен

Каросерията с пет врати има двуобемна форма със скъсен капак. Отвън грациозните пластмасови панели на каросерията и необичайното светлинно решение привличат вниманието: модулите за къси и дълги светлини са разположени в ъглите на бронята, над тях има светодиодна лента от дневни светлини. Задните светлини са визуално обединени в цялодтен хоризонтал.

Особеност на проекта

Освен платформа компанията е създава и собствен софтуер. Разработката на автомобила се ръководи от известния автомобилен специалист Харалд Грбел, който преди това е разработвал проекти във Volkswagen, Mercedes-Benz и АВТОВАЗ.

Засега няма информация за възможната цена на руския електромобил. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • пешо
    14.05.2023 13:00
    много е хубав
  • бай Сульо
    14.05.2023 13:49
    Изглежда страхотно
  • nick
    14.05.2023 16:20
    Може, но не и в русия. Там всичко е на картинка или най-добрия случай анимация. Още помним робота Фьодор, в който се оказа че имало човек :-)
  • ОПТИМИСТИЧНА ТРАГЕДИЯ
    14.05.2023 20:11
    ОСТАВА САМО 1.5 ГОДИНА ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЕЩО ПАК СЕ Е ОБЪРКАЛО И ПАРИТЕ СА ИЗЧЕРПАНИ ЗА АНИМАЦИИ И ПРОПАГАНДА
  • Зомби
    14.05.2023 20:15
    Този китайски кола е толкова руски, колкото аз съм БАТМАН.
  • Баджанака (на Хана Крум)
    14.05.2023 21:49
    То добре че са санкциите, че всички американски и европейски автомобилни компании ще фалират.
  • че защо бързат
    15.05.2023 21:26
    Проектът е от 2020 г. на база тогавашна китайска технология, ама и двигателят и акумулаторната част са още в предлабораторна перспектива, та засега се вижда папиемаше със стъкла и волан върху някаква платформа. Щели да произвеждат и продават след 3 години през лятото на 2025 г., ха, ха, ха.
  • боримеч
    18.05.2023 6:26
    до всички компететни говнишари защо ли западните тротинетки и атомобили се взивряват малоумници
  • Елко
    20.05.2023 22:40
    Тази кола на картинката ,,Атом..от Русия с какви бордови компютри за задвижване ще разполага от автоматична пералня или от хладилник е електрониката.дано да са от реномирана западна марка хладилници за да с надеждна електроника.ще има ли въже и теглич за дърпане. ???
  • Елко
    20.05.2023 22:45
    Супер Руски ,,Атом..вероятно с компютърно управление от Автоматична пералня.Последен писък на технологията ще може да се движи без Манивела.