Последно сбогом: V12 на Mercedes AMG отива в историята с лимузината S 65 Final Edition (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 21.03.2019 10:00 /
  • 3007 /
  • 0
Последно сбогом: V12 на Mercedes AMG отива в историята с лимузината S 65 Final Edition (СНИМКИ/ВИДЕО)

Могъщият 6,0-литров битурбо двигател V12 на Mercedes AMG постепенно преминава в графата на изчезващите видове. Той вече не се предлага кабриото SL, както и за новата G-класа. Изглежда само въпрос на време същото да се случи и с двувратите S-класи (купе и кабрио).

Последната S-класа лимузина с този величествен мотор излиза като специална серия с името S 65 Final Edition. След нейното изчерпване с V12 ще разполага само подмарката Maybach, друг е въпросът за колко време.

Все по-строгите изисквания в ЕС по отношение на количеството вредни емисии в отработените газове обричат инженерни шедьоври като 12-цилиндровия мотор на Mercedes AMG на изчезване като динозаври в ледников период. 

Лимитирната серия името S 65 Final Edition ще се състои само от 130 екземпляра. Те са боядисани в бляскав черен металиков лак обсидиан и стъпват върху 20-инчови алуминиеви джанти с 16 спици, оцветени заедно с въздухозаборниците на предната броня в тъмен бронз. В същия нюанс е и емблемата AMG на задните колони. Четирите ауспухови накрайници са изцяло черни. 

Интериорът е обзаведен с черна кожена тапицерия напа с декоративни контрастни шевове и ефектни карбонови елементи. На централната конзола е поставен плакет с надпис „1 of 130“, който маркира принадлежността на автомобила към специалната серия от 130 екземпляра. Логото AMG S 65 Final Edition присъства и върху спортния волан.

Характерният плакет на двигателя с надпис „One Man – One Engine“ също е със специално оформление в черен цвят вместо сребрист. В серийното оборудване са включени многобройни екстри – от големия панорамен стъклен покрив, през зимен пакет до разточителна задна седалка с две индивидуални кресла, разделени от бизнес конзола с климатизирани поставки за чаши.

Електронното ограничение на максималната скорост е повишено от 250 на 300 км/ч. За защита на лаковата повърхност от прах при престой в гараж всеки купувач получава фабрично покривало за лимузината. 

Най-ценното в този автомобил обаче се намира под предния капак, където е инсталиран култовия двигател V12. Захранваният от два турбокомпресора мотор с обем 6,0 л генерира мощност 630 к.с. и въртящ момент 1000 Нм, благодарение на което ускорява за 4,3 секунди от 0 до 100 км/ч.

По-малкият двигател V8 в „по-скромния“ модел AMG S 63 обаче има сходни показатели – отстъпва по мощност само с 18 к.с. и дори спринтира по-бързо до 100 км/ ч. 

 

КОМЕНТИРАЙ