Показаха концепцията за новия Запорожец, страхотен е! СНИМКИ

  • 16.12.2020 8:37 /
  • 25891 /
  • 3
Показаха концепцията за новия Запорожец, страхотен е! СНИМКИ

Независимият украински дизайнер Роман Прядко представи авторския си вариант на "прераждането" на ЗАЗ-965. Запорожецът е произвеждан в СССР от 1960 до 1969 година. Авторът на проекта казва, че се е старал да запази духа на марката, но при това да интепртетира външността така, че тя да отговаря на новото хилядолетие. 

За това говори и самото име на модела - NEWera (игра на думи Нова ера). 

Дизайнът действително напомня на облика на съветската малолитражка: релефна щампа между светодиодните фарове, заключени в декоративни хромирани пръстени, висока линия на предното стъкло, изпъкналото багажно отделение, именно заради което колата бе наричана "гъбравата". 

Прорезите на задните калници, контурите повтарящи оригиналните "хриле" за въздух в пространството под капака (ЗАЗ-965 е кола със задно разположен двигател), тук изпълняват друга функция - това са вентилационните отвори на салона. 

В интериора все пак сходните черти не са чак толкова много - едни от тях обаче са двуспицовия волан и контурите на таблото с приборите. Впрочем, в интериора на ЗАЗ-965 е бил толкова спартански, че авторът на "новата ера" фактически е трябвало да го измисля от нулата. Централно място в конзолата заема копчето за старт на двигателя. 

Предполага се, че въпросната кола може да бъде снабдена както с традиционен двигател, така и с електрически. Габаритите на колата са 3825x1630x1550 мм при колесна база от 2320 мм, тоест колата е с цели 230 мм по-дълга от Kia Picanto, но въз основа на колесната база на нея не ѝ стигат едни 80 мм, за да достигне корееца. 

Също така, салонът със схема на седалките 2+2 би трябвало свободно да помещава двама възрастни души отпред и две деца отзад. Освен базовата версия се панира и разработка на специални изпълнения: NewEra-cross, NewEra-rs и NewEra-Odessa с интериор в по-светли тонове.

 

Авторът твърди, че продуктът му е инспириран от коли като Fiat 500, Citroen C3, Mini Cooper и Volkswagen Beetle.

Автомобилът се планира като "динамичен младежки двувратен седан за делови пътувания из града, както и по песъчливи и чакълени пътища". 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Наблюдател
    17.12.2020 16:27
    Защо трябва да е страхотен новият Запорожец? Феновете очакват новият "звер" да е по "звер" от старият "звер".
  • oto
    17.12.2020 18:08
    Нагледахме се на Руски анимаций и фантазий
  • концепция
    18.12.2020 7:32
    Пак ли...