Осемкракият кон на Один - автобус за покоряване на ледници ВИДЕО

  • 25.01.2021 9:04 /
  • 5842 /
  • 0
Осемкракият кон на Один - автобус за покоряване на ледници ВИДЕО

Офроуд туристическият автобус Sleipnir е най-добрият транспорт за разглеждане на Исландия. Той е кръстен на осемкракия кон на Один, Слейпнир.

Автомобилът е проектиран да пътува през топящите се ледници на Исландия, които имат достатъчно големи пукнатини, за да може в тях да падне обикновен SUV.

Sleipnir е собственост на туристическа компания, която организира екскурзии до ледника Langjokull. Името много подхожда на автобуса, като се има предвид, че той има осем огромни колела - четири отпред и четири отзад.

Благодарение на това оформление, автобусът е в състояние да преодолее пукнатини с широчина до три метра.

Офроуд автобусът е дълъг 15 метра и има двигател с капацитет от 850 конски сили, което го прави способен да се движи по ледника със скорост до 60 километра в час. Но за 8-те колела и повечето мощност трябва да се плати с доста гориво. Двигателят на автобуса „изпива“ 45 литра бензин на 100 километра.

Автобусът има луксозен интериор с кожени седалки, дървени подове и панорамни прозорци на покрива. Между колелата в средата на автобуса е скрита кухня.

Автобусът е направен от 59-годишния механик Астуалдур Оскарсон, който е похарчил 70 милиона исландски крони за този гигант. Цената на обиколка на ледник на Слейпнир е 10 000 крони. 

За да се изплати автобусът, той ще трябва да превози поне 7 хиляди туристи. И това без да се вземат предвид други разходи: бензин, заплата на шофьора, храна и подръжка. 

КОМЕНТИРАЙ